Rusland en de VS komen verder in NAVO-gesprekken

Rusland en de Verenigde Staten hebben toch 'de nodige vooruitgang' geboekt in de gesprekken over de voorgenomen NAVO-uitbreiding. Dat zei woordvoerder Burns van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag op de terugreis van Moskou....

AFP, Reuter

MOSKOU

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright stelde vrijdagochtend haar vertrek uit voor een niet van tevoren afgesproken, tweede ontmoeting met haar Russische ambtgenoot Primakov. Na de weinig succesvolle besprekingen op donderdag hadden experts uit beide landen in nachtelijke besprekingen alsnog vooruitgang geboekt.

Burns meldde later dat de twee ministers 'zeer nuttige gesprekken' hebben gevoerd. Ze zijn het eens geworden over 'nieuwe ideeën' over veranderingen in het verdrag over Conventionele Strijdkrachten in Europa (CFE), en hoe deze militaire onderwerpen zullen worden ingepast in het nieuwe handvest dat de verhouding tussen Rusland en de NAVO moet regelen.

De Amerikanen gaven geen verdere details. Ze willen de nieuwe voorstellen eerst bespreken met de vijftien andere NAVO-leden. NAVO-secretaris-generaal Javier Solana zal op 6 mei in Luxemburg verder spreken met Primakov.

Volgens diplomaten zal dan worden gewerkt aan een nieuwe tekst. De bedoeling is dat Jeltsin op 27 mei een akkoord met de NAVO ondertekent. Burns zei gisteren dat dit 'wenselijk, mogelijk, maar niet zeker' is.

Moskou eist in ruil voor instemming met de oostwaartse uitbreiding van de NAVO dat het bondgenootschap geen nucleaire wapens of infrastructurele voorzieningen zal stationeren op het grondgebied van de beoogde nieuwe leden in Oost-Europa.

Meer over