Rusland dreigt met reactie op nieuwe sancties EU

Als de lidstaten van de Europese Unie besluiten nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland, dan volgt daarop een reactie. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde vandaag in een verklaring de manier waarop de EU nieuwe sancties voorbereidde, terwijl Oekraïne en Rusland op dat moment in gesprek waren over een vredesplan.

redactie
Oekraïense soldaten op een weg nabij pro-Russische rebellen. Beeld afp
Oekraïense soldaten op een weg nabij pro-Russische rebellen.Beeld afp

Volgens het ministerie wijzen de sancties erop dat de EU ronddwaalt in een 'surrealistische politieke wereld' en getuigt het van steun aan de 'oorlogspartij' in Kiev. De EU kan zich beter richten op economisch herstel van de Donbassregio in Oekraïne, dan op een 'wanhopige zoektocht' naar een pijnlijke klap voor de economie van haar eigen landen en Rusland.

De EU kondigde vrijdagavond aanvullende sancties aan, maar meldde dat deze zouden worden opgeschort als Moskou zijn troepen uit Oost-Oekraïne terugtrekt en akkoord gaat met de nieuwe wapenstilstand.

De nieuwe sancties omvatten onder andere het toevoegen van nog 24 personen aan de lijst van mensen die niet meer in EU-landen worden toegelaten en waarvan de tegoeden worden bevroren. De maatregelen worden maandag van kracht.

'Nutteloos en contraproductief'
Slowakije en Tsjechië blijven tegenstander van de nieuwe Europese sancties tegen Rusland. Beide landen wijzen 'nutteloze en contraproductieve sancties' af, zei de Slowaakse premier Robert Fico vandaag na een gesprek met zijn Tsjechische collega Bohuslav Sobotka. 'Dit heeft niets te maken met een gebrek aan solidariteit met Oekraïne, want niemand heeft Oekraïne zo geholpen zoals wij, met name met de toestroom van gas naar Oekraïne', beklemtoonde Fico.

De maatregelen worden maandag van kracht. De lidstaten willen de uitwerking van het staakt-het-vuren in Oekraïne afwachten, alvorens de sancties in te stellen.

Meer over