nieuwsluchtvaart

Rusland: Airbus in ‘groot gevaar’ na luchtaanval Israël in Syrië

Een Airbus met 172 inzittenden is donderdag volgens Rusland in groot gevaar gekomen tijdens Israëlische luchtaanvallen bij Damascus. Het toestel moest uitwijken nadat de Syrische luchtverdediging had geprobeerd de raketaanval af te slaan.

De skyline van Damascus tijdens de raketaanval. Beeld AFP
De skyline van Damascus tijdens de raketaanval.Beeld AFP

De Airbus A320 was opgestegen in de Iraanse hoofdstad Teheran en zou in Syrië landen op de internationale luchthaven van Damascus. Volgens het Russische leger, dat Syrië bijstaat in de burgeroorlog, kon het toestel niet landen omdat de Syrische luchtverdediging luchtdoelraketten inzette.

Door ‘tijdig ingrijpen’ van de luchtverkeersleiding kon volgens het ministerie van Defensie in Moskou worden voorkomen dat het toestel werd neergehaald. Het is onduidelijk of het Syrische leger het vliegtuig in het vizier had. De Airbus, eigendom van een Syrische luchtvaartmaatschappij, week uit naar de Syrische luchtmachtbasis Khmeimim in het noorden van Syrië. Deze basis wordt door de Russische luchtmacht ingezet voor luchtaanvallen op rebellen die tegen het Syrische regeringsleger vechten.

Israël, dat al jaren in het diepste geheim nachtelijke luchtaanvallen uitvoert in Syrië, heeft nog niet gereageerd op de Russische melding en weigert doorgaans de bombardementen te bevestigen of te ontkennen. Wel heeft premier Netanyahu enkele jaren geleden toegegeven dat Israël sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 actief was in het Syrische luchtruim. In twee jaar tijd zouden zo’n tweehonderd luchtaanvallen zijn uitgevoerd.

Iraanse doelwitten

Doelwitten waren onder andere bases die werden gebruikt door Libanese Hezbollah-strijders en soldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde. Jeruzalem zegt dat Iran via Syrië raketten en ander militair materieel doorsluist naar Hezbollah. De Israëlische luchtmacht voert de luchtaanvallen uit vanuit Noord-Israël en het zuiden van Libanon, mede om te voorkomen dat de toestellen worden beschoten en neergehaald door de Syrische luchtverdediging.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de strijd in Syrië nauwgezet volgt met behulp van activisten in het land, zegt dat de luchtaanvallen woensdag na middernacht zijn begonnen. Activisten meldden dat doelwitten van het Syrische leger en van milities die door Iran worden gesteund ten westen en zuiden van Damascus zijn geraakt. Ook de luchtmachtbasis Mazzeh zou zijn bestookt met raketten. Volgens het Observatorium zouden er 23 doden zijn gevallen.

Het Syrische staatspersbureau Sana verklaarde donderdag dat de luchtverdediging de meeste Israëlische raketten had onderschept. Damascus beweert dit al jaren, maar bewijzen worden nooit geleverd. Volgens Syrië zijn de raketten afgevuurd vanuit Libanon en de Golanhoogte, die Israël bij de Zesdaagse Oorlog in 1967 op Syrië heeft veroverd.

Betreuren

Eind 2018, tijdens een Israëlische luchtaanval in het noordwesten van Syrië, schoot de Syrische luchtverdediging per ongeluk een Russisch vliegtuig neer. Het ging om een Iljoesjin-20, een van Ruslands belangrijkste elektronische spionagevliegtuigen. Jeruzalem zei toen de dood van de vijftien Russische militairen die daarbij omkwamen te betreuren.

De Israëlische luchtmacht gebruikt bij de luchtaanvallen in Syrië zogenaamde ‘standoff-wapens’, die van een veilige afstand worden afgevuurd door F-16's en de JSF. Deze geavanceerde raketten, geleverd door de VS, kunnen doelwitten ruim honderd kilometer verderop raken. De Syrische luchtverdediging slaagde er begin 2018 in, bij hoge uitzondering, om een Israëlische F-16 neer te halen boven het noorden van Israël.

Israël was toen in actie gekomen nadat een Iraanse drone het Israëlische luchtruim had weten binnen te dringen. Israëlische F-16’s bestookten een Syrische luchtmachtbasis in de provincie Homs, waar de drone zou zijn opgestegen. Het verlies van de F-16 was een gevoelige klap voor de Israëlische luchtmacht, die doorgaans weinig verliezen lijdt. Rusland maakte in 2018 bekend dat het Syrië de S-300 had geleverd, een modern luchtverdedigingssysteem waarmee vliegtuigen tot op een afstand van 200 kilometer kunnen worden neergehaald.

Meer over