Rusland aast op wapendeal met Iran

Rusland is ondanks Amerikaanse bezwaren van plan wapens en kerntechnologie te leveren aan Iran. President Vladimir Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammed Khatami ondertekenden een samenwerkingsverdrag in het Kremlin - het eerste tussen Rusland en de islamitische republiek....

Rusland hoopt dat er tijdens het vierdaagse bezoek van de Iraanse president een aantal lucratieve wapencontracten kan worden beklonken. Iran heeft gezegd dat het de komende jaren voor meer dan 16 miljard gulden aan wapens in Rusland wil bestellen. Nezavisimaja Gazeta schrijft dat het Iraanse leger in de eerste plaats reserve-onderdelen wil kopen voor zijn Mig-straaljagers, pantserwagens en tanks.

'Rusland heeft belang bij de samenwerking om economische redenen', zei Poetin bij de ondertekening van het verdrag.

Poetin beloofde dat het Russische atoomagentschap meer haast zal zetten achter de bouw van de kernreactor bij de Iraanse stad Bushehr. Na zeven jaar bouwen is de reactor nog niet half af, en de Iraniërs verdachten Moskou ervan het werk op verzoek van Washington te traineren. De VS zijn bang dat Iran met de Russische kerntechnologie een atoombom kan maken. Rusland ontkent dat in alle toonaarden. De reactor in Bushehr is ontworpen voor het opwekken van energie, zegt Moskou, en de bouw wordt gecontroleerd door het Internationale Atoomagentschap in Wenen.

Rusland heeft een geheime afspraak met de Verenigde Staten uit 1995 opgezegd om geen nieuwe wapencontracten met Iran af te sluiten. De VS zien Iran als een schurkenstaat, die zoveel mogelijk moet worden geïsoleerd. Maar onder Poetin is Rusland een eigenzinniger koers gaan varen.

Rusland en Iran delen het gevoel dat de VS zich opwerpen als alleenheerser van de wereld . Beide landen zijn bondgenoten in het geopolitieke spel in de regio. Ze verdenken de VS ervan de voormalige Sovjet-republieken in de Amerikaanse invloedssfeer te willen trekken. De VS pleiten al jaren voor de bouw van een pijpleiding van Kazachstan door de Kaspische Zee naar Turkije om de olie in de regio naar de wereldmarkt te vervoeren. Moskou en Iran zeggen dat het transport van de olie via het bestaande netwerk goedkoper is, en de VS de pijpleiding om politieke redenen willen aanleggen.

Poetin en Khatami ondertekenden een verklaring waarin ze zich uitspreken tegen een pijpleiding in de Kaspische Zee 'omdat het een ecologisch gevaar is'. Maar de Russische en Iraanse belangen botsen bij de territoriale verdeling van de Kaspische Zee (lees: de verdeling van de enorme gas- en olievoorraden in de bodem). Rusland, Iran en de drie kuststaten die zijn ontstaan na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, kunnen het al jaren niet eens worden.

Toch probeert Moskou de VS niet al te zeer tegen zich in het harnas te jagen . Iran wil ook graag geavanceerde S-300 luchtafweerraketten van Rusland kopen, en anti-schipraketten die het mogelijk zouden maken de Perzische Golf te blokkeren. Maar Moskou zal naar alle waarschijnlijkheid alleen minder moderne raketten verkopen, die het Amerikaanse leger weinig zorgen baren.

Meer over