Ruskand gaat belastinginning verbeteren

De Russische premier Viktor Tsjernomyrdin heeft gisteren ambitieuze plannen ontvouwd om een einde te maken aan de economische malaise in zijn land....

AFP

MOSKOU

De regering wil de achterstand in de salarisbetalingen inlopen, de corruptie aanpakken, de subsidies in talloze sectoren verminderen en de belastingdruk voor bedrijven verlagen. Verder behelzen de maatregelen onder meer een verbetering van de algehele belastinginning. Juist de slechte belastingontvangst bezorgt Rusland grote problemen.

Tsjernomyrdin zegde verbeteringen toe voor de sociaal zwaksten in zijn land. Daartoe houdt de regering de uitkeringen tegen het licht. Volgens de premier bestaan er mogelijkheden tot uitkeringen voor honderd miljoen van de 148 miljoen inwoners van Rusland. 'Om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, moeten de subsidies voor diegenen die zichzelf kunnen helpen, verdwijnen.' De plannen kregen maandagmorgen de instemming van president Jeltsin.

Verder bleek maandag dat Rusland de staatsbelangen in zes oliemaatschappijen gaat verkopen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag besloten de kredietverlening aan Rusland te hervatten. Na onderzoek van het economische hervormingsprogramma van Rusland is voor dit jaar toestemming gegeven voor een krediet van 2,8 miljard dollar. Voor het eerste kwartaal wordt een bedrag van bijna 700 miljoen dollar vrijgegeven.

Meer over