Rus Georgiev mag strijden voor wereldtitel

Aleksandr Georgiev is de nieuwe uitdager van negenvoudig wereldkampioen dammen Aleksej Tsjizjov. In de voorlaatste ronde van het WK kandidatentoernooi in Jakoetsk won de Russische grootmeester uit Ishimbai na een marathonpartij van 108 zetten van Ron Heusdens die samen met Rob Clerc Nederland vertegenwoordigde in de finale....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Georgievs voorsprong bedraagt daarmee drie punten op de rest van het veld waarvan niemand een plusscore bezit. Hoewel de laatste partijen nog niet op het internet zijn verschenen staat vast dat op de zege van Georgiev niets is af te dingen. In de voorronden plaatste hij zich gemakkelijk voor de finale. Daarin ging hij meteen sensationeel van start met een overwinning op oud-wereldkampioen Aleksandr Schwarzman.

Georgiev was de hele partij lastig en dwong zijn tegenstander tot opgave na een splijtende actie door het centrum. Terwijl de rest van het deelnemersveld maar moeilijk praktische kansen kon afdwingen, won Georgiev in de vierde ronde nogmaals. Jean Marc Ndjofang uit Kameroen kreeg van Georgiev geen schijn van kans om het teveel aan schijvenmateriaal op de rechtervleugel zinvol tot ontwikkeling te brengen.

Met de toernooizege en het uitdagersrecht heeft Georgiev (27) zijn damcarrière de lang verwachte wending gegeven. De voorbije jaren dreigde zijn loopbaan vast te lopen. Al in 1992 werd Georgiev jeugd-wereldkampioen - een titel die hij tweemaal wist te prolongeren. In 1995 volgde bovendien het Europese kampioenschap in Polen, maar de opgaande lijn kon Georgiev niet doortrekken. Tijdens het kandidatentoernooi in Stadskanaal 1997 werd hij in de voorlaatste ronde hardhandig gevloerd door Johan Krajenbrink.

In 1999 werd Georgiev weliswaar de eerste wereldkampioen 'rapiddammen', maar teleurstellende uitslagen liet hij vervolgens noteren bij het Europese kampioenschap, datzelfde jaar in Stadskanaal, en vorig jaar tijdens het WK-toernooi in Moskou.

Meer over