Runaway Jury, Cat on a Hot Tin Roof

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

John Cusack en Rachel Weisz in Runaway Jury.

Runaway Jury (Gary Fleder, 2003)

Net 5, 20.30-23.05 uur.

'Kerst is vroeg dit jaar', zegt Nicholas Easter (John Cusack) tegen zichzelf als hij op een morgen in zijn brievenbus een oproep vindt om bij de juryselectie van een grote rechtszaak te verschijnen. Een ex-werknemer van een beursbedrijf heeft op kantoor met een geweer een bloedbad aangericht. De weduwe van een van de slachtoffers begint twee jaar later een zaak tegen de producent van het wapen. Als zij wint, zullen de claims die volgen niet te tellen zijn. De wapenfabrikant heeft daarom een team ingevlogen onder leiding van de nooit falende Rankin Fitch (Gene Hackman). Hun doel: alle mogelijke juryleden in kaart brengen, napluizen en hun zwakke plek vinden. Elke partij mag voorafgaand aan een rechtszaak juryleden wraken en bovendien kun je ze tijdens de rechtszaak nog een beetje onder druk zetten ('Als je schuldig kiest, maken wij bekend dat je aan aids lijdt'). Onfrisse praktijken dus, waartegenover de weduwe en haar bevlogen advocaat (Dustin Hoffman) niet veel kans lijken te hebben.

Nicholas Easter wil met die strijd ogenschijnlijk niets te maken hebben, want hij doet zijn uiterste best gewraakt te worden als jurylid. Als hij uiteindelijk toch wordt gekozen, wordt stilaan duidelijk dat hij, met zijn onverschrokken vriendin Marlee (Rachel Weisz) een gevaarlijke verborgen agenda heeft waarmee zijn opmerking over een vroege Kerst alles te maken heeft.

De verfilming van John Grishams roman is een fascinerend kat-en-muisspel, door de in tv-films gespecialiseerde Gary Fleder vakkundig uitgerold; vaak razendsnel gemonteerd, maar met voldoende ruimte voor de all star cast om te schitteren tegen het fotogenieke decor van New Orleans.

Mannen-wc

Tegen het eind van de film ontmoeten advocaat Dustin Hoffman en spindoctor Gene Hackman elkaar voor het eerst, op de mannen-wc. Hoewel Hoffman en Hackman al lang bevriend waren, hadden ze nooit samen in een film gespeeld. Toen een crewlid dat tijdens de opnamen constateerde, is de scène speciaal geschreven en alsnog toegevoegd.

Cat on a Hot Tin Roof (Richard Brooks, 1958)

BBC 2, 13.00-14.45 uur.

Sobere maar overtuigende toneelverfilming over de verziekte verhoudingen in een schatrijke familie, waar de pater familias terminaal is en de anderen azen op de erfenis. Net als in Tennessee Williams' toneelstuk zijn Brick en Maggie de centrale personages. Hij is een aan lager wal geraakte rugbyer, die in de openingsscène door Paul Newman treffend wordt neergezet wanneer hij zichzelf ladderzat een gebroken been bezorgt. Zij, gespeeld door Elizabeth Taylor, is een wanhopige echtgenote die onmachtig is haar huwelijkscrisis te bezweren. De film drijft op hun niet geringe acteercapaciteiten en Williams' meesterlijke dialogen - al zijn de toespelingen op Bricks homoseksualiteit in de film wat subtieler geworden dan Williams ze oorspronkelijk schreef.

Meer over