Run op wapens in VS

VAN ONZE CORRESPONDENT DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

Elf dagen na het drama in Newton waarbij 27 mensen omkwamen, poseren Amerikanen op sociale media trots met hun kerstcadeau: de semi-automatische AR-15 Bushmaster, het wapen dat ook bij de schietpartij op de basisschool werd gebruikt.

De vraag naar vuurwapens en munitie is in de VS flink gestegen na die schietpartij. Nieuwe wetgeving is in de maak om het wapenbezit aan banden te leggen; de wapenbranche lijkt daarvan te profiteren. Marktleider Brownells Inc. uit Iowa heeft laten weten dat de vraag 'geen precedent kent'.

Vooral magazijnen voor semi-automatische geweren zijn in trek. Dat wapentuig wordt mogelijk verboden voor particulieren. Daarop anticiperend bestellen klanten in groten getale kogels en magazijnen. Ook andere producenten zeggen goede zaken te doen, terwijl het debat over gun control voortwoedt. Maar sommige handelaren, zoals supermarktgigant Walmart, hebben de wapenverkoop teruggeschroefd.

De gevolgen van vrij wapenbezit werden op de dag voor Kerstmis opnieuw duidelijk in het noorden van de staat New York. William Spengler schoot daar zijn zus en twee brandweerlieden dood. Ook hij gebruikte een AR-15.

Frank Luntz, een bekende Republikeinse opiniepeiler, reageerde gisteren fel op de weigering van wapenlobbygroep NRA zelfs maar te praten over grenzen aan het wapenbezit. 'Ik denk niet dat ze het door hebben', zei hij. Volgens Luntz staan ook de meeste wapenbezitters sinds 'Newtown' achter strenge controle.

undefined

Meer over