Run op boeken van Harry Mulisch

Amsterdam 'Een stormloop waarvan het nog onduidelijk is welke windkracht het gaat worden', noemt Herm Pol, chef van de Amsterdamse Athenaeum Boekhandel de run op de boeken van de zaterdag overleden schrijver Harry Mulisch. Populairst zijn De aanslag en De ontdekking van de hemel, waarover veel is gesproken afgelopen weekeinde. 'Die titels waren als eerste weg zondagmiddag.' Maar ook naar zijn debuut Archibald strohalm wordt gevraagd.

Sinds het bericht van zijn overlijden is Harry Mulisch de meest gebezigde zoekterm op de website bol.com. Enkele tienduizenden zoekacties werden op zijn naam en over de gehele breedte van zijn oeuvre uitgevoerd. Volgens bol.com zijn er al honderden boeken meer verkocht dan normaal.


'Hoewel de meeste boekenwinkels pas maandagmiddag hun deuren hebben geopend, zijn er in die paar uur toch zo'n zeshonderd boeken meer verkocht dan normaal', zegt ook Stefan van der Voort namens de Libris boekhandels. 'We krijgen van boekhandelaren te horen dat ze langzaam door hun voorraad heen raken. Er zijn al duizend boeken bijbesteld.' Ook de verkoop van e-boeken van Mulisch steeg zondag.


'Je ziet de conversaties op twitter: veel mensen hebben zijn boeken al gelezen maar willen het nu in hun kast hebben staan, zoals je dat ook zag na het overlijden van Michael Jackson', zegt Van der Voort van Libris. 'Maar er is ook een groep die weet dat het een goede auteur is, maar er nog niet aan toe is gekomen zijn boeken te lezen. Ze grijpen deze gelegenheid aan om dat alsnog te gaan doen.'


Boekhandelketen Selexyz verwacht geen problemen in het tegemoetkomen aan de vraag naar de boeken van de overleden schrijver. Zowel De aanslag, De ontdekking van de hemel als Siegfried, het verhaal van de verborgen zoon van Hitler en Eva Braun, staan op de leeslijsten van middelbare scholen. 'Daarom hebben we altijd een breed assortiment van Mulisch in voorraad', zegt directeur Mattijs Van der Lely. Volgens hem kan het wel wat moeilijker zijn om aan oude titels van Mulisch te komen.


Meer over