Ruim honderd kunstgaleries gestopt door crisis

De Nederlandse galeriewereld kraakt in zijn voegen. De omzetten dalen fors.Slechts negentien galeries verkochten voor meer dan een miljoen euro aan kunst.

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Nederlandse galeries hebben het moeilijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verricht in opdracht van branchevereniging de Nederlandse Galerie Associatie (NGA).

Het aantal winkels met hedendaagse beeldende kunst nam de laatste vier jaar flink af. In 2010 telde Nederland nog 555 galeries, nu zijn dat er 475. Het aantal banen in de galeriesector daalde in deze periode van 1.300 naar 1.000. Met name 'jonge' galeries lijken het onderspit te delven.

De gemiddelde omzet van Nederlandse galeries daalde van 216 duizend euro in 2009, naar 183 duizend euro in 2013. In de kunstcollecties van bedrijven zit geen groei meer, stelt de NGA vast. Particulieren, de belangrijkste klanten van galeries, geven minder uit aan kunst en kopen vaker online. Slechts negentien galeries hadden in 2013 een jaaromzet van 1 miljoen euro of hoger.

Zo krijgt de Nederlandse kunstsector een rake klap, ingegeven door de economische crisis. Veel galeriehouders konden nog een tijd teren op eerder opgebouwd vermogen. Nu blijkt het steeds moeilijker de broek op te houden. Opmerkelijk, want de internationale kunstmarkt floreert juist. Dat bevestigt Olav Velthuis, onderzoeker van de kunstmarkt in dienst van de Universiteit van Amsterdam. 'De kunstmarkt groeit wereldwijd sterk. De prijzen voor met name moderne en hedendaagse kunst reizen echt de pan uit. Vooral in het topsegment gaat het goed. '

Juist dat topsegment ontbreekt in Nederland, oordeelt Velthuis. Rijke verzamelaars vinden dan wel hun weg naar de grote galeries, maar daar heeft de gemiddelde Nederlandse galerie weinig aan. 'De groei sijpelt niet door naar beneden. Een beginnende galerie heeft het zwaar. Het middensegment en de lokale galeries, die staan onder druk. Laten die nu net het sterkst vertegenwoordigd zijn in Nederland. Er zijn hier weinig galeries die meedraaien met de internationale top.'

Dat beeld wordt bevestigd in het onderzoek van de NGA, dat werd verricht met steun van het Mondriaan Fonds en het ministerie van Cultuur. In 2010 gaven alle galeries nog aan exposities te organiseren. Nu zegt een op de zeven bedrijven dit niet langer te doen.

Ondanks de slechte cijfers zien veel galeriehouders de toekomst zonnig in. Hoewel ruim eenderde van hen aangeeft dat de omzet in 2013 is afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft de hoop op betere tijden sterk. In 2014 verwacht 33 procent een toename van de omzet.

undefined

Meer over