Ruim honderd doden door aanslagen Irak

Ongeveer 130 mensen zijn donderdag in Irak omgekomen door aanslagen in Ramadi en Karbala...

In het zuidelijke Karbala werden donderdag naar schatting zestig mensen gedood door een aanslag op een druk plein bij shi'itische moskeeën. Circa zeventig mensen raakten gewond. De politie zei dat onder de slachtoffers ook verscheidene buitenlanders zijn.

Ziekenhuisbronnen in de stad Ramadi, circa 100 kilometer ten westen van Bagdad, repten van bijna zeventig doden en ruim honderd gewonden door een aanslag op een centrum van de veiligheidstroepen. Circa zestig anderen raakten hierbij gewond.

De aanslag werd door meerdere daders met autobommen gepleegd. Het rekruteringscentrum van de Iraakse veiligheidstroepen werd volgens meldingen uit de stad verwoest. Het plaatselijke ziekenhuis kon het aantal gewonden niet aan en heeft gewonden naar andere steden doorgestuurd.

In Karbala blies de dader zich op een plein tussen twee grote shi'itische moskeeën op. Op het moment dat de zelfmoordenaar de terreuractie uitvoerde, waren er veel verkopers en winkelende mensen op straat.

Vijf Amerikaaanse militairen kwamen om het leven tijdens een patrouille in Bagdad. Met hun voertuig stuitten ze op een explosief dat langs de kant van de weg was geplaatst, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder.

Verder werd Bagdad opgeschrikt door twee aanslagen met auto's die met explosieven waren geladen. Bij de explosie voor een ziekenhuis in het centrum vielen volgens de politie geen gewonden. Elders kwam de pleger van een aanslag om het leven toen hij zich met zijn voertuig opblies bij een politiepatrouille. Een agent raakte daarbij lichtgewond.

Meer over