NIEUWSINTIMIDATIE RAADSLEDEN

Ruim een op tien raadsleden afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd

Ruim een op de tien Nederlandse gemeenteraadsleden is het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Op de helft van hen heeft het ‘behoorlijke impact’ gehad.

Redactie
De Raadzaal van de gemeente Den Haag. Een derde van de raadsleden is het afgelopen jaar uitgescholden of gediscrimineerd. Beeld ANP XTRA
De Raadzaal van de gemeente Den Haag. Een derde van de raadsleden is het afgelopen jaar uitgescholden of gediscrimineerd.Beeld ANP XTRA

Dit schrijft Binnenlands Bestuur, het vakblad voor bestuurders en ambtenaren, op basis van een online onderzoek waar 914 raadsleden aan hebben meegewerkt.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, pleit in Binnenlands Bestuur voor een gemeentelijk meldpunt agressie, waar raadsleden laagdrempelig melding kunnen maken van agressie of intimidatie. Een landelijk meldpunt bestaat al, beseft Voermans, ‘maar met een lokaal meldpunt kun je er ook echt werk van maken en het raadslid laten zien dat de gemeente achter hem staat. Je voelt je dan als raadslid gesterkt.’

Uit eerder onderzoek (2016), bleek al dat ruim een kwart van de raadsleden te maken had gekregen met agressie, bedreiging, intimidatie of geweld. Dit onderzoek betrof niet het afgelopen jaar, maar de gehele periode als raadslid.

Een derde van de raadsleden is het afgelopen jaar uitgescholden of gediscrimineerd. Bijna een derde van hen raakte erdoor van slag.

Maar een reden om te stoppen zijn de scheldpartijen en bedreigingen niet vaak, concludeert Binnenland Bestuur. Een op de twintig raadsleden wil stoppen tussen nu en de volgende raadsverkiezingen, in 2022.De voornaamste redenen daarvoor zijn het grote aantal uren dat het werk vereist en ‘het politieke spel’. Een op de zes raadsleden zegt te stoppen in 2022, een derde zegt daarna zeker door te gaan. De rest twijfelt nog.

Meer over