Ruim baan! Daar komt Niki aan

Niki Terpstra is woensdag de sterkste van het peloton. Kilometers rijdt hij op kop, nooit is zijn voorsprong riant, maar niemand kan hem inhalen. 'Yes.'

AMSTERDAM - Zo'n zeventig jaar geleden schreef Han G. Hoekstra, lievelingsdichter van oud-premier Joop den Uyl, een kinderversje. Het werd woensdag in een wielerkoers naar het Vlaamse Waregem zomaar werkelijkheid.

Het rijmpje gaat over een haastig jongetje op een autoped. 'Ruim baan! Ruim baan! Daar komt Japie Visser aan.' Vervang de autoped door een racefiets, de naam in die van Niki Terpstra en het verhaal van Dwars door Vlaanderen is verteld.

De aanstaande winnaar duwde op 30 kilometer van de eindstreep de laatst overgeblevene van een kopgroep ruw opzij. Niki Terpstra wilde namelijk ruim baan. 'Bellen met zijn bel. Sturen met zijn stuur. Kijkt niet op of om, want de benzine is zo duur.'

De 29-jarige Terpstra voerde woensdag niets minder dan een huzarenstukje op. Zelfs de grootste chauvinist in Vlaanderen nam er zijn hoed voor af.

Met een voorsprong die nooit groter was dan een minuut, bleef hij de concurrentie kilometers lang nipt voor. En niemand kon achteraf beweren dat de overwinning hem cadeau was gedaan.

In de achtervolging reden niet de minsten: Stijn Devolder en Alejandro Valverde. De eerste won al twee keer de Ronde van Vlaanderen en is na een mindere periode weer helemaal de oude. De tweede komt in Vlaanderen proefdraaien voor de kasseienritten in de Tour en had zijn uitstekende vorm niet achtergelaten in Spanje.

Samen met de Deen Sörensen brachten ze op 15 kilometer voor de finish het verschil terug tot een tiental seconden. Op dat moment leek Terpstra de handdoek te gooien. Bij de achtervolgers bevond zich immers Gert Steegmans die bij een hergroepering de laatst lachende zou kunnen worden.

Zo had hij het begin maart ook bedacht. In Omloop Het Nieuwsblad liet Terpstra zich vanuit kansrijke positie terugzakken in de veronderstelling dat ploeggenoot Tom Boonen nog kansrijker zou zijn. Dat bleek toen ijdele hoop en het leek wel of de vroegere kampioen van Nederland zich die misrekening bijtijds realiseerde.

Het aftellen van de seconden veranderde net op tijd weer in optellen. Met een voorsprong van 18 seconden kwam Terpstra aan bij het Regenboogstadion van de plaatselijke profclub. Een hartgrondig 'yes' weerklonk bij het passeren van de finish.

Achter hem waren de achtervolgende groepen weer samengekomen. De Amerikaan Tyler Farrar won de eindsprint voor de Sloveen Bozic.

Niki Terpstra ging in Waregem op herhaling. Twee jaar geleden won hij ook al Dwars door Vlaanderen; ook toen in solovlucht, zij het niet zo'n langdurige als in 2014. Maar zijn status binnen de ploeg is allang niet meer dezelfde.

Terpstra maakt al een paar seizoenen deel uit van het oppermachtige collectief rond Tom Boonen. In 2012 mocht hij nog blij zijn met deze bijvangst die Dwars door Vlaanderen in status is.

Nu kwam hem de overwinning volledig toe. Niemand hoeft ook verbaasd te zijn als Niki Terpstra de komende weken een hoofdprijs waard is.

Moe, maar zeer voldaan maakte hij daarom de balans op. Het was wel lekker geweest, zei hij. In z'n eentje 'gassen' en niet met zoiets ingewikkeld als het ploegbelang bezig te zijn.

Niki Terpstra gooide er in zijn slotwoord een rijmpje tegenaan dat niet zou misstaan in een of ander lief versje: 'Ik had in mijn beide benen pijn, maar ik wilde vandaag de snelste zijn.'

Behalve dat hij nu twee keer Dwars door Vlaanderen heeft gewonnen, staan ook het Nederlands kampioenschap en de wereldtitel tijdrijden voor ploegen in tweevoud op zijn naam. 'Tijd voor een stapje omhoog.'

Het was kortom een wonderschone dag, eindigend in een douche van champagne. Aanvankelijk lukte het ontkurken niet zo. Maar toen het zover was, moest iedereen eraan geloven.

undefined

Meer over