Ruim 500 patiënten mogelijk besmet met hepatitis of HIV

Ruim vijfhonderd patiënten van het Martini Ziekenhuis in Groningen die de afgelopen twee maanden een urologisch onderzoek hebben ondergaan, hebben dinsdag een oproep gekregen om hun bloed te laten controleren....

Van onze verslaggever

Daardoor bestaat er een kleine kans dat de patiënten zijn besmet met hepatitis-B of -C, of HIV, het virus dat aids veroorzaakt. De problemen ontstonden op 23 december vorig jaar toen op de polikliniek van de Lokatie van Ketwich nieuwe reinigingsmachines in gebruik werden genomen. Op 19 februari werd ontdekt dat een slangetje verkeerd was aangesloten, waardoor de reiniging niet optimaal verliep. Er wordt uitgezocht wie voor de fout verantwoordelijk is.

Volgens het bestuur van het ziekenhuis is de kans op infectie van patiënten klein, maar heeft het gekozen voor absolute zekerheid. Eerst wordt vastgesteld of er onder de 519 patiënten dragers zijn van hepatitis of HIV. Is dat niet het geval, dan kan niemand anders zijn besmet.

Als een drager is behandeld, bestaat de kans dat anderen zijn besmet. In dat geval volgt nader onderzoek van het bloed van de patiënten die na die persoon aan hetzelfde apparaat hebben gelegen. Dit is ook nodig als niet alle 519 personen zich melden.

In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk heeft zich een soortgelijk geval voorgedaan. Daar zijn mogelijk zes patiënten besmet geraakt. Ook zij zijn opgeroepen voor een bloedonderzoek, meldde het ziekenhuis dinsdag.

Vorig jaar had het Medisch Centrum Alkmaar een incident met een apparaat voor longonderzoek. Ook toen deugde de reiniging niet. In Alkmaar was de situatie alarmerender omdat een patiënt met HIV was onderzocht. Er werd geen besmetting van anderen aangetoond.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar het voorval in Groningen. Ze heeft vorig jaar een circulaire over de reiniging van de scopen rondgestuurd. Dit jaar houdt inspectie een onderzoek bij de ziekenhuizen naar dit onderwerp.

Meer over