Ruim 3500 lintjes daalden neer

Zanger en acteur Danny de Munk, schrijver Maarten Biesheuvel, rechter van het Joegoslavië-Tribunaal mr. A. (Fons) Orie en dammer Ton Sijbrands....

ANP

Ze zijn allemaal met een lintje bedacht ter gelegenheid van de komende Koninginnedag.

In totaal 3548 mensen vielen vanwege deze 30e april in de prijzen. Oud-Journaallezeres Eugenie Herlaar (geroemd om haar articulatie) werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau, net als gastvrouw, sommelier en vinologe Thérèse Boer-Tausch van het bekende restaurant De Librije in Zwolle en haar collega Hubrecht Duijker, die ook actief is als publicist.

Orie, tevens raadsheer bij de Hoge Raad, werd officier in de Orde van Oranje-Nassau, P.C. Hooftprijs-winnaar Biesheuvel ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, net als actrice Josée Ruiter (recentelijk in de theaters met een voorstelling over de Franse schrijfster Colette). Herman Pieter de Boer (wiens vertaling van La Mer van Charles Trenet net nog op de plaat is gezet door Rob de Nijs), journalist en commentator Willem Breedveld (Trouw) en publieke-omroeptopman Harm Bruins Slot, zij werden officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ridder in diezelfde orde werden niet alleen Ton Sijbrands en Danny de Munk (die triomfen viert als Ciske de Rat in de gelijknamige musical), maar ook zangeres Imca Marina (ooit bekend geworden door Viva Espana en nu buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand), kunsthandelaar Ivo Bouwman (ook bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch), Jaap Jongbloed (tv-programma Vermist), Marnix Kappers (onder meer bekend van tien jaar lang Knoop in je zakdoek, ook tv) en Will Luikinga (lang geleden al als radiomaker doorgebroken met Will wil wel op radiopiraat Veronica) viel deze eer te beurt.

Lid in de orde van Oranje-Nassau werd Catalijn Claes uit Kleine Sluis, die volksromans schrijft. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden ook J. Groenewoud, de oprichter en voorzitter van de Stichting Nabestaanden Vliegramp Tenerife en penningmeester M. Noordzij en secretaris V. de Pous van dezelfde organisatie.

Lintjes waren er ook voor diverse vrijwillige brandweerlieden en vrijwilligers van de reddingsmaatschappij KNRM, en voor andere onmisbare of minstens nuttige lieden als oncologieverpleegkundige C. Nierop uit Beverwijk, directeur R. van Andel van het Kinderkookkafé in Amsterdam, kantinebeheerder M. Paas van handbalvereniging Hurry Up in Zwartemeer, voormalig conservator handschriften A. Korteweg van de Koninklijke Bibliotheek, voorzitter B. Arents van de Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem en G. van Croonenburg, voorzitter van het onvolprezen Residentie Revue Gezelschap uit Monster.

In de exclusieve, echt persoonsgebonden Orde van de Nederlandse Leeuw zijn zestien personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3532 mensen. Naar de Nederlandse Antillen en Aruba gingen 47 van alle lintjes.

Het aantal vrouwen onder de gedecoreerden blijft licht toenemen: met 1206 toch weer 33 meer dan in het voorgaande jaar. In Brabant vielen de meeste vrouwelijke gelukkigen: 249 in getal. Vijf jaar geleden in 2003 ontvingen nog maar 818 vrouwen over het gehele Koninkrijk een onderscheiding.

De lintjesregen van 2008 daalde op 3438 vrijwilligers neer, een stijging van 115.

(ANP) Beeld ANP
(ANP)Beeld ANP
Meer over