Ruim 300 kilometer file door dichte mist

De mist zorgt maandagochtend voor lange files op de snelwegen. Volgens de verkeersdiensten stond het verkeer rond 8.00 uur over ruim 300 kilometer vast. Dat is twee keer zo druk als op een normale maandagochtend. De VerkeersInformatieDienst (VID) gaat ervan uit dat het ergste achter de rug is omdat de mist optrekt, maar waarschuwt het verkeer om alert te blijven.

Auto's ondervinden hinder door dichte mist. Beeld anp
Auto's ondervinden hinder door dichte mist.Beeld anp

Door de mist mochten op diverse wegen de spitsstroken niet open. Dat zorgde voor extra drukte. Ook is de herfstvakantie in het hele land weer voorbij.

Het KNMI heeft zondagavond voor het hele land code geel afgegeven vanwege de mist. Het zicht is soms minder dan 100 meter.

De mist lost waarschijnlijk pas in de loop van de ochtend op. Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza: 'We hebben te maken met weinig wind, weinig bewolking en een zeer vochtige luchtlaag dicht bij de grond. Dit zijn ideale omstandigheden om mist te vormen. De mist lost pas op zodra de zon krachtig genoeg is om door de (vaak dunne) mistlaag heen te komen. Aangezien de zon om 7.35 uur opkomt, zal het oplossen de eerste ochtenduren zeer traag gaan.'

Vertragingen op Schiphol

Reizigers die met het vliegtuig van Schiphol vertrekken moeten rekening houden met vertraging door de mist. Zondagavond vertrokken er ook minder vliegtuigen vanwege de mist in Nederland en omringende landen.

Ook mensen die met het vliegtuig terugkeren naar Nederland kunnen vertragingen oplopen. Schiphol adviseert reizigers en ook halers en brengers van passagiers om de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

De mist lost waarschijnlijk pas in de loop van de ochtend op. Beeld ap
De mist lost waarschijnlijk pas in de loop van de ochtend op.Beeld ap
Meer over