Ruim 200 patiënten melden zich voor bloedonderzoek

HARDERWIJK (ANP) - In ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk hebben zich al ruim tweehonderd patiënten gemeld voor een bloedonderzoek. Dat meldde de instelling dinsdag.

Het ziekenhuis heeft vierhonderd patiënten opgeroepen voor een onderzoek nadat bleek dat een onderzoeksinstrument niet volgens de regels is gereinigd. Veel patiënten hebben vragen over de risico's die ze lopen. Deskundigen achten de kans op besmetting met hiv of hepatitis B en C echter bijzonder klein.

Het ziekenhuis is tevreden over de snelle reacties. ,,We hopen dat de komende dagen de overige patiënten zich ook zullen melden.'' Patiënten kunnen hun bloed ook laten prikken bij negen prikposten in de omgeving. Volgens een zegsvrouw van het ziekenhuis heerst bij een aantal van de te onderzoeken mensen enige onrust. ,,Die gevoelens hebben we weg kunnen nemen.''

De patiënten zijn eerder in het ziekenhuis in Harderwijk door een uroloog met een scoop onderzocht. De instrumenten worden eerst met water, vervolgens met zeep en daarna met een desinfectans gereinigd. Maandag maakte de instelling bekend dat uit onderzoek gebleken is dat de zeep niet is toegevoegd omdat twee slangetjes in het reinigingapparaat verkeerd aangesloten waren. Het ziekenhuis onderzoekt waar de fout ligt.

Meer over