Ruim 120 zenders via de kabel, maar waarom VTM en Channel 4 niet?

Via de grote Nederlandse kabelaars zijn inmiddels honderden (inter-)nationale televisiezenders te ontvangen. Bekende zoals Eurosport, RTL en Discovery, maar ook veel vrij onbekende als Fox Türk, Zone Reality en 192TV. Maar waarom ontbreken grote zenders van onze buurlanden zoals het Vlaamse VTM en het Britse Channel 4?

Een selectie van het aanbod van Channel 4, een Britse tv-zender die in Nederland niet te ontvangen is

'Het gaat om rechtenkwesties', verklaren de woordvoerders van UPC en Ziggo, 's lands grootste kabelmaatschappijen. 'Bepaalde zenders mogen gewoonweg niet worden doorgegeven. Zenders die bijvoorbeeld series uitzenden die grote zenders als RTL4 en SBS6 ook uitzenden. Doen we dat wel, dan worden zij niet blij', zegt Ronald Sutmuller van UPC.

Geen enkel belang
Daarbij is het veel werk om van ieder afzonderlijk programma de rechten te 'clearen', verduidelijkt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos. 'De niet op Nederland gerichte commerciële zenders hebben er bovendien geen enkel belang bij om in ons land doorgegeven te worden. Logisch, want de reclame die zij uitzenden is puur op hun eigen gebied gericht. Het gevolg is dat wij - als wij deze zenders willen uitzenden - alle rechten opnieuw moeten regelen. Niet alleen van door hun zelfgemaakte producties, maar ook producties van derden die in hun programmering zitten. Dit is niet alleen erg duur maar ook ontzettend tijdrovend.'

En daardoor missen Nederlanders die via kabel tv kijken nieuwsprogramma's als het gewaardeerde Channel 4 News, het VTM-nieuws, maar ook documentaires die op genoemde zenders worden uitgezonden. Channel 4 kwam onlangs nog met de primeur van de martelpraktijken in een Syrisch militair ziekenhuis.

Amusementsliefhebbers ontberen programma's als The Voice van Vlaanderen, Benidorm Bastards en de serie Aspe op VTM, Embarrassing Bodies, One Born Every Minute op Channel 4 en Britain's Got Talent en Dowton Abbey op het commerciële ITV. In België zijn nog een paar andere commerciële zenders, zoals VT4 - onderdeel van SBS - , die niet in Nederland zijn te zien. Hierbij moet gezegd dat VT4 bijna een exacte kopie is van SBS6/Net 5 in Nederland.

Verplicht
Ziggo en UPC zijn wettelijk verplicht om de Nederlandse en Belgische publieke zenders door te geven. Samen met de programmaraden worden vervolgens per regio zenderpakketten samengesteld. De rest van het (digitale) aanbod wordt vervolgens door de kabelaars zelf bepaald. Duitse commerciële zenders RTL en Sat1 horen daar opvallend genoeg ook bij. UPC legt uit: 'Deze uitzondering heeft te maken met de populariteit van deze zenders in het oosten van ons land. Hier loont het voor ons wel de moeite om alle auteursrechten te regelen. We doen er onze kijkers een plezier mee.' Dit wordt door Ziggo beaamd.

Dat rechtenkwesties ook bij publieke omroepen roet in het eten kunnen gooien, blijkt wel uit het voorbeeld van de Italiaanse voetbalrechten. Bij RAI Uno gaat in Nederland het beeld ouderwets op zwart als daar de voetbalcompetitie wordt uitgezonden.

Het aanbod van UPC
Meer over