Ruim 12 duizend bezoekers voor Marten en Oopjen

In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn zaterdag 12.500 bezoekers op de gratis tentoonstelling afgekomen van de huwelijksportretten Marten en Oopjen van Rembrandt. Het Rijksmuseum spreekt van een groot succes: in het hoogseizoen trekt het museum gemiddeld 5000 tot 6000 bezoekers per dag, met uitschieters naar 10 duizend op een drukke dag.

Redactie
Drukte voor Oopjen en Marten Beeld anp
Drukte voor Oopjen en MartenBeeld anp

Voordat minister Jet Bussemaker (Cultuur) 's ochtends de deuren opende, stond er al een flinke rij voor de deur. Binnen een kwartier na opening waren tweeduizend belangstellenden binnen. Onder de belangstellenden waren veel gezinnen en toeristen. Bezoekers konden behalve in de zaal waar de twee portretten hangen, ook in de rest van het museum terecht tot 9 uur 's avonds.

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks. Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Bezoekers in de rij Beeld anp
Bezoekers in de rijBeeld anp

Ten voeten uit

Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken samen van een Franse particulier gekocht. Ze betaalden elk 80 miljoen euro voor de 2 meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt. De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest.

Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde. Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in kostbare kostuums naar de Franse mode. Hun huwelijk duurde echter niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.

Lees ook

Dat de twee geliefden u inmiddels de neus uitkomen: het laat zich voorstellen. Dat zou jammer zijn, want de schilderijen zijn zeer de moeite waard: vier sterren.

Een groots charmeoffensief moet Soolmans en Coppit geliefd maken.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over