Ruim 1,3 miljoen kiezers stemden op Pim Fortuyn

De dood van Pim Fortuyn heeft vele kiezers er niet van weerhouden toch op hem te stemmen. De lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn kreeg 1.358.942 voorkeurstemmen....

Van onze verslaggeefster

In totaal zijn op 15 mei 9.501.152 stemmen uitgebracht. Daarvan gingen de meeste (ruim 2,6 miljoen) naar het CDA, gevolgd door de LPF (ruim 1,6 miljoen), de VVD (1,46 miljoen) en PvdA (1,43 miljoen). Behalve LPF en Leefbaar Nederland haalde geen enkele nieuwe partij de kiesdeler (63.341 stemmen).

De Nieuwe Midden Partij (2.305 stemmen) weet dat gisteren aan de campagnestop na de dood van Fortuyn. Kandidaat M. Dessing diende een officieel protest in bij de Kiesraad. Volgens Dessing zijn de grondwettelijke rechten van nieuwe partijen geschonden.

'Zonder inspraak van de kleine partijen is besloten de reclamespots op televisie stop te zetten', hield hij voorzitter F. van Dooren van de Kiesraad voor. 'Maar de kopstukken van de grote partijen waren intussen niet van het beeld te slaan.'

Leefbaar Nederland klaagde dat er geklungeld is met kieslijsten. In sommige plaatsen, zoals Tilburg en Bemmel, zijn lijsten van andere kiesdistricten aan de stemgerechtigden voorgelegd.

Volgens Kiesraad-voorzitter Van Dooren was de klacht al bekend en heeft de Kiesraad vastgesteld dat de fout niet van invloed is geweest op de uitslag.

Doordat de partij van Fred Teeven in alle districten andere kandidaten op nummer 2 had staan, is volgens de definitieve uitslag niet Tjerk Westerterp maar Dick Jense uit Rijswijk in de Kamer gekozen.

De laatste restzetel wordt toegewezen aan de VVD. De liberale kandidaat Atzo Nicolaï, nummer 24, komt zo met de hakken over de sloot de Kamer in. Het gaat ten koste van GroenLinks, die geen elf maar tien afgevaardigden mag leveren.

D66, dat met zeven mensen de Kamer in gaat, mist een zetel doordat de ChristenUnie en de SGP een lijstverbinding zijn aangegaan. De christelijke partijen haalden samen één zetel meer dan zij hadden gedaan als ze zelfstandig hadden deelgenomen.

Voorkeurstemmen kregen traditiegetrouw vooral de nummers 1 van de kieslijsten. Jan Peter Balken ende als aanvoerder van het CDA 2.276.175, direct gevolgd door Pim Fortuyn. Ad Melkert, inmiddels opgestapt als PvdA-leider, kreeg 802.723 stemmen. VVD'er Hans Dijkstal, die eveneens terugtrad als fractievoorzitter, kreeg 719.320 stemmen, Paul Rosenmöller van GroenLinks 467.641.

Buiten de lijsttrekkers ontvingen 27 kandidaten zoveel voorkeurstemmen dat zij op eigen kracht de Tweede Kamer in zouden zijn gekomen. Daarvoor moesten minimaal 15.835 stemmen, meer dan een kwart van de kiesdeler, worden gehaald.

De nieuwe fractievoorzitter van de VVD, demissionair minister Zalm van Financiën, haalde veruit de meeste voorkeurstemmen: 350.007; gevolgd door de nummer 2 van de PvdA: Jeltje van Nieuwenhoven (233.374). De nummer 2 van de LPF, Joao Varela scoorde ook hoog met 84.924 stemmen.

Slechts één kandidaat komt louter op basis van de voorkeurstemmen in de Kamer. Alle andere stonden al op een verkiesbare plaats. Het is Tineke Huizinga-Heringa van de Christen Unie.

Zij wordt het eerste vrouwelijke Kamerlid van haar partij. Zij stond nummer 7 op de lijst en verdringt haar partijgenoot Eimert van Middelkoop.

Meer over