Ruige tijden naderen voor Bush en Kerry

De strijd tussen George Bush en de gedoodverfde winnaar bij de Democraten John Kerry verhardt zich steeds meer. Moddergooien wordt niet geschuwd....

Nog acht maanden te gaan naar de presidentsverkiezingen en ruige tijden liggen voor ons. John Kerry, de bijna-presidentskandidaat van de Democraten, getrouwd met een rijke weduwe, heeft een vriendin. Ze is 24 jaar, ze is verslaggeefster van het persbureau haar ouders vinden hem maar 'een viezerik'. Het verhaal kwam van een conservatieve nieuwsdienst op internet, sijpelde door naar de rechtse pers, maar lijkt een stille dood te sterven, al weet je het nooit zeker.

Kerry belooft in zijn campagne een einde te maken aan de vriendjespolitiek in Washington, aan het stille en ongecontroleerde verbond tussen de regering-Bush en het grote zakenleven. De Republikeinen antwoorden dat in de afgelopen vijftien jaar geen senator zich zo zwaar door lobbyisten heeft laten betalen als Kerry. Sinds gisteren wordt op de website van Kerry vermeld dat president Bush acht miljoen dollar aanvaardde van de grote banken en 600 duizend van Enron dat aan schandalen ten onder ging.

De sfeer in de Amerikaanse politiek is zenuwachtig, alsof iets op handen is. De laatste peiling geeft Kerry 51 procent bij presidentsverkiezingen, Bush 43.

De meeste verdachtmakingen komen uit gelieerde kring, niet rechtstreeks uit de koker van de Democratische of Republikeinse partij, al helemaal niet van de presidentskandidaten zelf. John Kerry is nog verwikkeld in de strijd om de Democratische kandidatuur, al lijkt het steeds meer op een gelopen race. Zaterdag won hij de voorverkiezingen van Nevadaen Washington DC, met een langzamerhand gebruikelijke overmacht. Hoe ook, nu al worden tussen George Bush en de zijnen en de achterban van Kerry de messen geslepen, in beide kampen bestaat een diep verlangen naar karaktermoord.

De afgelopen dagen circuleerde op het internet en vervolgens ook in de kranten een foto van Jane Fonda. Ze zit vooraan in een groep mensen; in de achtergrond is het lange, hoekige gezicht van Kerry herkenbaar. 'Het heeft me maanden gekost om een foto van Fonda en Kerry te vinden', zegt de veteraan uit North Carolina die het prentje op zijn website zette.

Fonda ging in 1972 op bezoek bij de vijand in Noord-Vietnam. Ze dankt er haar bijnaam 'Hanoi Jane' aan. De foto met Kerry dateert uit 1970; hij is gemaakt tijdens een demonstratie tegen de oorlog in Vietnam. De boodschap is duidelijk: Kerry encanailleerde zich met het vaderland vijandige uitschot.

De Republikeinse partij zegt niets met de foto van doen te hebben. Maar de toon is gezet en met overgave wordt nu keer op keer Kerry's betrouwbaarheid op het gebied van de nationale veiligheid in twijfel getrokken. Was hij in 1984 al niet tegen het wapenprogramma van Ronald Reagan? Keerde hij zich in 1991 niet tegen het gebruik van geweld tegen Saddam Hussein? Een woordvoerster van de Republikeinse partij: 'John Kerry heeft een geschiedenis van hypocrisie in veiligheidszaken.'

Deze manoeuvres zijn een reactie op een oude discussie die door de Democratische partijvoorzitter opnieuw is aangeboord en die gaat over het gedrag van George W. Bush tijdens de oorlog in Vietnam. De verdenking is dat hij als rijkeluiszoontje gebruik maakte van de connecties van vader Bush en kon onderduiken in de Nationale Garde, de reservisten die slechts een kleine kans liepen naar de oorlog te worden gestuurd. In die tijd, begin jaren zeventig, sneuvelden wekelijks honderden Amerikaanse soldaten in Vietnam. Ook hier laat de boodschap zich raden: Bush mag in zijn stoere rol van opperbevelhebber vanaf een vliegdekschip de missie in Irak voor voltooid verklaren, in wezen hebben we hier van doen met een miezerig mannetje dat in de eerste plaats zijn eigen hachje redt.

De kwestie loopt hoog op. Bush weet zich in het nauw gedreven. Afgelopen vrijdag liet hij alle documenten over zijn tijd bij de Nationale Garde openbaar maken. Vermoedelijk zal het niet helpen. De cruciale vraag is of hij überhaupt wel kwam opdagen voor oefeningen. De documenten geven daarop geen antwoord. Kerry zegt dat hij geen vragen heeft over de zaak. Hij heeft gelijk; de media knappen het vuile werk al voor hem op.

Meer over