Nieuws

RTL Nieuws: NVWA staakte toezicht op vleeswarenbedrijf Offerman terwijl problemen niet opgelost waren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vleeswarenbedrijf Offerman herhaaldelijk gewaarschuwd voor het gebruik van te lange houdbaarheidstermijnen. Maar daarna stopte de toezichthouder meer dan twee jaar met controleren. In 2019 bleken vleeswaren met de listeriabacterie te zijn besmet, met zes doden en twee miskramen tot gevolg.

Het pand van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019. De fabriek is inmiddels gesloten. Beeld  Raymond Rutting / de Volkskrant
Het pand van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019. De fabriek is inmiddels gesloten.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat schrijft RTL Nieuws op basis van documenten die de nieuwssite heeft opgevraagd bij voedselinspecteur NVWA. In totaal werden 35 mensen ernstig ziek van vleeswaren van Offerman, volgens de NVWA. De in Aalsmeer gevestigde fabriek van Offerman, onderdeel van het Belgische bedrijf Ter Beke, was toen al herhaaldelijk gewaarschuwd.

In 2016 en 2017 keurde de NVWA meerdere houdbaarheidsstudies van het vleesbedrijf af, maar het probleem werd niet opgelost, blijkt uit de documenten. Zo stelde Offerman dat zijn boterhamworst 31 dagen te bewaren was zonder dit goed te onderbouwen. De NVWA hield een houdbaarheid van 21 dagen aan.

Na 2017 stopte de NVWA tijdelijk met het uitvoeren van controles, terwijl het probleem nog niet was opgelost. Dit zou zijn gebeurd door overbelasting van de dienst, die onder meer veel capaciteit kwijt was toen de fipronilcrisis in 2017 uitbrak; de besmetting van eieren met de gifstof fipronil, waardoor honderden pluimveehouderijen werden stilgelegd.

Boete

Pas in september 2019, vlak voordat het vleeswarenschandaal publiekelijk losbarstte, voerde de waakhond weer controles uit. Het vleeswarenbedrijf hanteerde toen nog altijd te lange houdbaarheidsdatums en werd beboet. Datzelfde jaar trof de NVWA onder meer op snijmachines, in afvoerputjes en op de muren van het bedrijf de listeriabacterie aan, waar Offerman ook voor werd beboet. De fabriek in Aalsmeer is inmiddels definitief gesloten.

Besmetting met de listeriabacterie verloopt meestal via voedsel als rauwmelkse kaas, rauwe dierlijke producten en voorverpakte gerookte vis. Bij gezonde mensen kan de bacterie doorgaans weinig kwaad, maar bij een klein aantal mensen veroorzaakt hij de ziekte listeriose.

Klachten zijn koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree. In sommige gevallen ontstaat zelfs hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Ouderen en zwangeren horen bij de risicogroepen. Die laatste groep kan soms zelfs een miskraam krijgen.

Elk jaar krijgen enkele tientallen Nederlanders de ziekte. Tussen de 5- en 31 procent van hen overlijdt, volgens het RIVM, waarbij mannen ouder dan 65 jaar de grootste kans op overlijden hebben.

Meer over