NieuwsWilders

RTL Nieuws: ministerie wilde stevige aanpak Wilders

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben er bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen Geert Wilders stevig aan te pakken voor zijn ‘kwaadaardige’ uitspraken. Ze voorzagen het OM daarbij ook van inhoudelijk advies en argumenten over hoe de zaak rond de ‘minder Marokkanen’-speech van Wilders kon worden aangepakt. Dat heeft RTL Nieuws zondagavond gemeld op basis van interne documenten.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Een week geleden kwam al naar buiten dat het ministerie onder leiding van toenmalig minister Ivo Opstelten zich persoonlijk bemoeid heeft met de strafzaak. Dat werd tot dan toe ontkend. Het OM heeft altijd volgehouden dat de beslissing om Wilders te vervolgen geheel zelfstandig is genomen. Pas daarna zou het ministerie op de hoogte zijn gebracht.

De leider van de Partij voor de Vrijheid spreekt in een reactie van ‘een afrekening van de VVD-minister en zijn departement’ en hij eist opnieuw dat de rechtszaak tegen hem onmiddellijk wordt gestaakt. Ook andere partijen in de Tweede Kamer tonen zich ongelukkig met de ondoorzichtige opstelling van het ministerie in het proces tegen Wilders. Dinsdag wordt de rechtszaak tegen de politicus hervat.

Meer over