Nieuwsroyal opera house

Royal Opera House verkoopt tafelzilver vanwege gevolgen lockdown

Het Royal Opera House is begonnen met de verkoop van het tafelzilver om de coronamaatregelen te kunnen overleven. Het Londense operahuis heeft vrijdag bij een veiling omgerekend 14 miljoen euro ontvangen voor een schilderij van David Hockney.

Het Royal Opera House in Londen is nog altijd gesloten.  Beeld AFP
Het Royal Opera House in Londen is nog altijd gesloten.Beeld AFP

Pijnlijk was de aderlating wel, omdat het ging om een portret van Sir David Webster, de man die tussen 1945 en 1970 de baas was op Covent Garden. ‘We hebben te maken met de grootste crisis uit onze geschiedenis’, liet operabaas Alex Beard aan Reuters weten, ‘en de verkoop van Hockneys portret is een cruciaal deel van ons herstelplan.’ Hij gaf toe dat de 83-jarige schilder er doorgaans niet zo happig op is als zijn werken onder de hamer komen.

Een portret van Sir David Webster, geschilderd door David Hockney, werd geveild.  Beeld AFP
Een portret van Sir David Webster, geschilderd door David Hockney, werd geveild.Beeld AFP

Het Royal Opera House heeft zwaar geleden onder de coronamaatregelen van de Britse overheid. Maandenlang heeft het zich moeten beperken tot het tonen van gratis streamings van oude uitvoeringen. Twee weken geleden kon het eindelijk de deuren openen voor een drie uur durende balletvoorstelling. Er mochten vierhonderd toeschouwers plaatsnemen in de zaal die een capaciteit van 2200 heeft. Onder de aanwezigen bevonden zich met name studenten en zorgpersoneel. Ook de minister van Cultuur was aanwezig.

Het West End, het theaterhart van de wereld, komt heel langzaam weer tot leven. Kleinere theaters lopen voorop bij de wederopstanding van de podiumkunsten. De grote theaters lopen wat dat betreft achter, al was het London Palladium onlangs goed gevuld. Dat was echter niet voor een musical of toneelstuk, maar voor een interviewavond met voormalig Arsenal-manager Arsène Wenger. Dat zorgde voor scheven ogen bij voetbalfans die staan te springen om weer naar het stadion te kunnen.

In het Palladium, eigendom van Andrew Lloyd Webber, is met Songs for a New World ook de eerste musical te zien geweest, al moesten de acteurs afstand houden, wat een vervreemdend effect teweegbracht. Eind volgende maand is de eerste volledige musical te zien, wanneer in het Apollo-theater het opbeurende Everybody’s Talking About Jamie zal worden opgevoerd.

Meer over