Roxy Music zwicht voor reünie-virus

Groot-Brittannië is nu ook in de greep geraakt van het Doe Maar-virus. Talrijke bekende rockgroepen uit de jaren zeventig worden opnieuw geformeerd en gaan weer optreden....

Drie van de oorspronkelijke bandleden van Roxy Music hebben hiertoe een contract getekend. Zanger Brian Ferry (55), gitarist Phil Manzanera (hij haalt deze week Abraham) en saxofonist Andy Mackay (54) speelden achttien jaar geleden voor het laatst samen toen het album Avalon werd uitgebracht. Brian Eno die de band overigens al in 1973 verliet, doet niet mee.

Naast Roxy Music hebben ook andere bands uit de jaren zeventig weer plannen om op tournee te gaan of cd's uit te brengen. De hardrockband Uriah Heep heeft een hereniging aangekondigd. De Schotse groep Nazareth (in Nederland vooral bekend van de nummer één-hit Love hurts) begint in maart met een tournee door Groot-Brittannië en gaat daarna naar Maleisië, Duitsland en Tsjechië. De Electric Light Orchestra (ELO) brengt na vijftien jaar weer zelfs een compleet nieuw album uit. De ex-Beatles George Harrison en Ringo Starr zullen op enkele nieuwe ELO-nummers meespelen.

Niet alle fans zijn enthousiast over de hereniging van hun bands. Er is kritische gereageerd op het feit dat Roxy Music met de reünie vooral is gezwicht voor het grote geld. Met de wereldtournee is een bedrag gemoeid van vele miljoenen guldens. Ook van hun ontdekker oud-dj John Peel hoeft het niet meer. 'Dergelijke reünies hebben muzikaal gezien geen enkele waarde. Ik hoef niemand van de bandleden meer te zien of te horen, tenzij ze vlak naast mijn deur zouden spelen.'

Roxy Music werd in 1971 opgericht door Brian Ferry en had onmiddellijk succes. De experimentele artrock trok de aandacht van de toen zeer bekende dj John Peel. De debuutsingle Virgina Plain was meteen een hit. Daarna had de groep groot succes met singles als Love is the Drug, Street Life en Avalon.

Brian Ferry stond eind vorige maand nog in alle Britse kranten. Hij was de bekendste passagier van een BA-vliegtuig dat op weg naar de Kenyase hoofdstad Nairobi werd gekaapt.

Meer over