Rowan Atkinson heeft motorpech

Kent, 12 mei 1984.

Rowan Atkinson.Beeld EPA

Gisteren gingen we naar het feest voor Jeremy Spencers 60ste verjaardag. Net toen we de snelweg af waren, zag ik een donkerrode Aston Martin DBS V8 met geopende motorkap op de vluchtstrook staan, met een man in een ongelukkige houding ernaast.

Ik liet Jane stoppen en wandelde een stukje terug. Een DBS V8 met pech is altijd goed voor enig leedvermaak. 'Kan ik u ergens mee helpen?' Hij zei iets over een bonkend geluid. Ik liet hem de motor starten en jawel, het afgrijselijke kabaal kon maar één ding betekenen: een gebroken nokkenas, of op z'n best een kapotte distributieriem.

'U kunt hier niet verder mee rijden, ik geef u wel een lift.' Hij mompelde iets en ging achter in de Rolls zitten. Zijn uiterlijk en zijn lichtelijk slissende s-klanken kwamen me bekend voor en ik kon het niet laten op te merken dat hij sprekend leek 'op een acteur die Rowan Atkinson heet'.

En ja hoor, het was hem. Hij reed een heel eind met ons mee. Eerst naar een telefooncel en toen naar de theewinkel van een kennis. Ik vertelde hem dat we enorm genoten hadden van 'The Podule Sequence', een sketch in een van de afleveringen van Not The Nine O'Clock News.

Maar acteurs houden niet van complimenten over gedane zaken, ze leven louter en alleen in het heden. Er was niets sprankelends aan hem, hij zat sneu te kniezen.

Alan Clark (1928-1999), Britse conservatieve politicus.
Ingekort fragment uit Diaries. Phoenix, 2000.

Meer over