Rouwstoet generaal keert zich tegen Jeltsin

MOSKOU..

Van onze correspondent

Bert Lanting

De Russische oppositie heeft een nieuwe martelaar: generaal Lev Rochlin, die eind vorige week in zijn buitenhuis werd vermoord. Volgens de politie is Rochlin door zijn vrouw doodgeschoten, maar de linkse oppositie wil daar niet aan. In linkse kringen is men ervan overtuigd dat de generaal vermoord is wegens zijn campagne tegen president Jeltsin.

De begrafenis van de 51-jarige generaal groeide gisteren uit tot een demonstratie tegen het bewind van Jeltsin. Zeker tienduizend mensen waren naar het Huis van de Officiers in Moskou gekomen om afscheid te nemen van de omstreden generaal.

De menigte onthaalde de oppositieleiders op applaus, maar schreeuwde verwensingen naar de Moskouse burgemeester Loezjkov en andere politici die tot het Jeltsin-kamp worden gerekend. 'Jeltsin moordenaar', werd er geschreeuwd toen Rochlins lijkkist het Huis van de Officiers werd uitgedragen.

Communistenleider Zjoeganov stookte het vuurtje op door te zeggen dat de wanorde in het land de oorzaak was van Rochlins dood. Daarmee leek hij te suggereren dat Rochlin om politieke redenen is vermoord. De generaal, die zich heeft onderscheiden in Afghanistan en Tsjetsjenië, zat eerst voor de regeringfractie 'Ons Huis Rusland' in het parlement, maar keerde zich later tegen Jeltsin.

Ook de ultra-rechtse politicus Zjirinovski zei ervan overtuigd te zijn dat de moord politieke achtergronden heeft. Sergej Batoerin, de ultra-linkse vice-voorzitter van het Russische parlement, opperde dat Rochlin in opdracht van het buitenland is vermoord.

Generaal Rochlin werd vorige week vrijdag dood aangetroffen in zijn buitenhuis, waar hij de avond ervoor de verjaardag van zijn zoon Igor had gevierd. Zijn vrouw Tamara bekende later dat zij de generaal om vier uur 's nachts in zijn slaap had doodgeschoten.

Volgens berichten in de Russische pers leed Rochlins vrouw al geruime tijd aan depressies en was ze de laatste tijd aan de drank geraakt. Naar verluidt ging ze zwaar gebukt onder de ziekte van haar 14-jarige zoon, die aan epilepsie lijdt en geestelijk ernstig gehandicapt is.

Rochlins medestanders betwijfelen echter dat zij hem heeft vermoord. Volgens hen is het heel onwaarschijnlijk dat zij met het PSM-pistool kon omgaan waarmee Rochlin is doodgeschoten. Het wapen is voorzien van twee veiligheidspallen. Rochlin had het wapen van de minister van Defensie gekregen als dank voor zijn rol in de inname van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Rochlins dochter Jelena gaf afgelopen weekeinde voedsel aan de samenzweringstheorieën door in een interview met de televisie te verklaren dat haar moeder onder druk de schuld op zich genomen had. Ze vertelde dat ze vrijdagochtend vroeg door haar moeder was opgebeld met de mededeling dat Rochlin was vermoord.

Haar moeder zei dat ze hem niet had gedood, maar dat ze toch de schuld op zich zou nemen, omdat ze bang was voor het leven van haar kinderen. Ze zou te horen hebben gekregen dat ook de rest van het gezin zou worden vermoord, als ze niet de schuld op zich zou nemen. Wie Rochlins vrouw onder druk gezet zou hebben, bleef onduidelijk.

Een medewerker van Rochlin beweerde gisteren dat in diezelfde nacht ook een aanslag op zijn leven is gepleegd, toen hij over de ringweg rond Moskou reed. De vraag is echter waarom hij daarvan dan niet meteen aangifte heeft gedaan bij de politie.

Slechts weinig Russische kranten hechten geloof aan de theorie dat het Kremlin achter de moord zat. Rochlin was weliswaar een van Jeltsins luidruchtigste opponenten, maar in de praktijk was zijn invloed tamelijk gering. De generaal richtte vorig jaar een militair-patriottische beweging op waarmee hij de militairen tegen Jeltsin hoopte te mobiliseren, maar zijn offensief liep al snel vast.

Een andere theorie is dat de generaal vermoord is door Tsjetsjenen als vergelding voor zijn aandeel in de bloedige slag om Grozny. Onlangs werd een officier van de Fapsi, de geheime dienst die verantwoordelijk is voor de verbindingen, vermoord. Kort daarvoor zou hij bedreigingen gekregen hebben van Tsjetsjenen die hem waarschuwden dat hij zou moeten boeten voor zijn rol in de oorlog in Tsjetsjenië.

Meer over