Rouwende studenten op de Dam

Een paar honderd studenten hebben vanmiddag voor het Paleis op de Dam in Amsterdam geprotesteerd tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Eerdere demonstratie tegen de bezuiningingen Beeld ANP
Eerdere demonstratie tegen de bezuiningingenBeeld ANP

Ongeveer de helft van de aanwezigen had gehoor gegeven aan de oproep van de organiserende studentenorganisatie ASVA Studentenunie om in het zwart gekleed te gaan. Dat staat symbool voor de rouw van de studenten, die door de bezuinigingen hun dromen misschien niet meer kunnen verwezenlijken. 'Ondanks het mooie weer is het een sombere dag voor het hoger onderwijs', aldus ASVA-voorzitter Eline Peters.

Doodskist
De demonstranten sjouwden een in elkaar geknutselde doodkist naar de Dam met daarin 'het hoger onderwijs'. Ook droegen ze spandoeken met teksten als 'R.I.P. onze toekomst' en 'Mark, verDOMme', verwijzend naar de minister-president. Sprekers onder de studenten gaven aan dat deze bezuinigingen het voor hen onmogelijk maken een master te volgen. Ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven spraken hun zorgen uit over de bezuinigingen.

Rond kwart voor 5 lieten de actievoerders twaalfhonderd ballonnen op. Daaraan hingen kaartjes waarop studenten hadden geschreven waarom ze demonstreerden. Aan de kaartjes waren ook de verhalen van twee UvA-studentes Natalie Schuit (19) en Emma Bakels (20) toegevoegd. Zij overwegen serieus hun master in België te volgen. Mensen die een ballon met kaartje vinden wordt gevraagd deze naar staatssecretaris Halbe Zijlstra te sturen.

De demonstratie werd afgesloten met een speech van LSVb-voorzitter Pascal ten Have, die studenten opriep om door te gaan met hun verzet tegen de bezuinigingen. Studenten sloten met hun protest op de Dam een week vol acties tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs af. Daar wordt flink gesneden. Zo moeten studenten 3000 euro extra betalen als ze meer dan 1 jaar studievertraging hebben en vervalt de basisbeurs tijdens een masteropleiding.

Meer over