NieuwsRoundUp

RoundUp-saga duurt voort: Bayer heeft 2 miljard klaarstaan voor juridische strijd om onkruidverdelger

De producent van onkruidverdelger RoundUp, het Duitse Bayer, zet nog eens 750 miljoen dollar apart om toekomstige rechtszaken en schikkingen rond het middel te financieren. Dit maakte het bedrijf bekend, nu ruim 1.850 zaken door de federale rechtbank in de Verenigde Staten worden hervat.

Pieter Hotse Smit
Met de miljardenovername van Monsanto,  kocht Bayer willens en wetens ook het tjokvolle pakket juridische zaken. Beeld EPA
Met de miljardenovername van Monsanto, kocht Bayer willens en wetens ook het tjokvolle pakket juridische zaken.Beeld EPA

Tienduizenden gebruikers van RoundUp claimen dat zij kanker hebben gekregen van het landbouwgif. Bayer had tot maandag van de rechter de tijd gekregen om de zaken te schikken, maar slaagde daar maar bij grofweg de helft van de bijna 3.800 federale zaken in. Dat meldt persbureau Bloomberg. De rechter had al aangekondigd na de deadline deze week ‘full speed’ door te zullen pakken met zaken die niet aan de onderhandelingstafel opgelost konden worden.

Naast procedures bij de federale rechter, lopen er ook 125 duizend aanklachten bij rechtbanken in Amerikaanse staten tegen Bayer. Een deel ervan is al geschikt. Bayer hoopt dit bij alle zaken te doen, om te voorkomen dat de kosten te hoog oplopen. In de drie zaken die tot nu toe verloren werden, moest het bedrijf namelijk gemiddeld 50 miljoen dollar betalen. Ondanks dat nooit onomstreden wetenschappelijk is vastgesteld dat RoundUp kanker veroorzaakt. Het bedrijf - dat volhoudt dat het product veilig is - heeft nu 2 miljard dollar klaarstaan voor rechtszaken en schikkingen in de VS.

De financieel pijnlijke saga voor het Duitse Bayer speelt zich af in de Verenigde Staten, omdat RoundUp - met als hoofdbestanddeel glyfosaat - oorspronkelijk een product is van Monsanto. Met de miljardenovername van het Amerikaanse bedrijf in 2018 kocht Bayer willens en wetens ook het tjokvolle pakket juridische zaken.

En dat hebben de Duitsers geweten. De aandeelwaarde is sindsdien met bijna 60 procent gedaald. De coronacrisis zit ook niet mee. In het derde kwartaal leed Bayer een verlies van ruim 2,7 miljard dollar.

Verder lezen:

Gezondheidsraad: beperk chemische bestrijding in landbouw uit voorzorg vanwege gezondheid
Dring chemische bestrijdingsmiddelen vanwege gezondheidsrisico’s uit voorzorg terug, adviseert de Gezondheidsraad. In internationaal onderzoek worden ze onder meer in verband gebracht met ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en de ziekte van Parkinson.

Meer over