Rotterdamse wijkaanpak soms succesvol

ROTTERDAM - Rotterdam is in sommige gebieden zeer succesvol in het aanpakken van wijkproblematiek, zoals op Pendrecht en Katendrecht. Dat stellen oud-minister Wim Deetman en oud-burgemeester Jan Mans in een analyse over de situatie op Rotterdam-Zuid.

In het rapport 'Kwaliteitssprong Zuid' doen zij aanbevelingen over het oppakken van problemen die nog steeds spelen, voornamelijk in het middengebied op Zuid (Oud-Charlois, Carnisse, Tarwewijk en delen van Bloemhof en Hillesluis). In de wijken zoals de Kop van Zuid- en Wilhelminapier, die niet lang geleden zijn toegevoegd aan de deelgemeente Feijenoord, gaat het goed. Deze wijken zijn in de jaren tachtig en negentig volledig nieuw opgezet.

Hoerenbuurt

Zo ook Katendrecht, ooit een in verval geraakte hoerenbuurt. Het is volgens Deetman en Mans een van de wijken die de laatste jaren met veel succes een metamorfose hebben ondergaan. Daar werd volledige nieuwbouw gecombineerd met het aanbieden van kluswoningen en opvallende architectuur. Zo is het Deliplein met zijn eetzaken en het Theater Walhalla verworden tot een van de nieuwe, populaire plekken in Rotterdam.

'Er zijn tal van voorbeelden van succesvolle initiatieven. Zonder andere initiatieven tekort te doen, wijzen wij op de integrale herstructurering van Katendrecht en Pendrecht, de succesvolle herstructurering van delen van buurten op Zuid met veel corporatiebezit en de bijzondere maatschappelijke functie van Theater Zuidplein, de realisatie van kluswoningen, de achter-de-voordeuraanpak en de bredeschoolaanpak.'

Deetman en Mans zijn van mening dat Zuid er slechter voor zou staan zonder deze inspanningen in de afgelopen jaren. Daarom wordt in het rapport concreet aanbevolen om vrijwel alle vierduizend particuliere woningen in wijken als Carnisse, Tarwewijk en Oud-Charlois te slopen. Daar is tien jaar lang 40 miljoen euro voor nodig, ofwel 400 miljoen euro.

Onduidelijk is nog hoe dat geld moet worden gevonden, omdat het Rijk, de gemeente en corporaties dat niet hebben. Daarom gaan het Rijk en Rotterdam de komende weken in overleg met de corporaties, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen om het geld bijeen te krijgen.

Meer over