Rotterdamse bedrijven wisselen personeel uit

Om er voor te zorgen dat personeel in crisistijd niet angstvallig op dezelfde plek blijft zitten, hebben verschillende ondernemingen in Rotterdam de koppen bij elkaar gestoken. Zij willen personeel met elkaar gaan uitruilen. Het gaat om werknemers bij bedrijven als ING, Rabobank, Eiffel, Dura Vermeer, Ordina, stadsvervoerder RET, de gemeente Rotterdam en het Maasstad Ziekenhuis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Rotterdam nam het initiatief tot dit overleg. Daar moeten immers 2450 arbeidsplaatsen verdwijnen. Verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) wilde kijken of ze op die manier werk voor ambtenaren kon vinden die het gemeentehuis moeten verlaten.

De bijeenkomst leidde uiteindelijk tot het idee om vooral mensen uit te gaan ruilen, zodat werknemers in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt toch de kans krijgen verder te kijken. Dat wordt steeds door de crisis steeds moeilijker omdat veel werknemers vanwege de slappe arbeidsmarkt uit zekerheid blijven zitten waar ze zitten.

Naar aanleiding van de eerste bijeenkomst bellen de bedrijven elkaar nu op om tijdelijke of nieuwe vacatures opgevuld te krijgen. Wel moeten de plannen om personeel uit te ruilen nog verder worden uitgewerkt. Zo wordt nog gekeken naar de bestaande arbeidsrechten van personeelsleden.

De bedrijven hebben inmiddels een tweede bijeenkomst gepland om zo snel mogelijk zaken te kunnen doen. 'Als je de berichten hoort, lijkt de arbeidsmarkt momenteel een dorre vlakte. Maar het kan ook anders. Als je als werkgevers van grote bedrijven de koppen bij elkaar steekt en bereid bent verder te kijken, kan het gras aan de overkant best groener zijn', stelt verantwoordelijk wethouder Kriens'

Meer over