Rotterdammers op z'n Italiaans langs FC Groningen

Feyenoord - FC Groningen 1-0

ROTTERDAM - Ook Graziano Pellè had vorige week naar AC Milan-Ajax gekeken. En ja, hij had ook de zure reacties meegekregen over het zuigende, vertragende spel van de Italianen. Zelfs in de kleedkamer van Feyenoord was het er over gegaan.

Na al die jaren in Nederland snapt de Feyenoord-spits nog steeds niet veel van Nederlanders. Dat we de hele dag door cappuccino drinken bijvoorbeeld. Of dat we bij elk zonnetje, hoe waterig ook, massaal het terras opzoeken. En, als het om voetbal gaat, dat wij het liefste alleen met aantrekkelijk spel willen winnen.

Gelukkig voor Pellè versloeg Feyenoord FC Groningen gistermiddag op een manier zoals hij dat van huis uit gewend is: koel, zakelijk efficiënt en met minimale cijfers: 1-0. Dat het spel van de Rotterdammers niet overtuigend was, ach, daar wilde hij later nog wel eens over gaan nadenken.

Wat voor hem vooral telt, zijn de kille cijfers: negen punten uit de laatste drie wedstrijden en een vierde plaats op de ranglijst, op zes punten van koploper Vitesse. Er kan, kortom, in Rotterdam-Zuid weer voorzichtig worden gedroomd over de Coolsingel. Dáár gaat het Pellè om.

Met een fraaie kopbal, al in de zesde minuut van de wedstrijd, was de Italiaan gisteren weer eens beslissend voor Feyenoord. Het was alweer zijn 13de treffer dit seizoen, zijn 26ste van 2013 en zijn 40ste doelpunt in 44 competitieduels in Rotterdamse dienst.

Gevraagd naar een verklaring voor die indrukwekkende rapportcijfers hoeft Pellè niet lang na te denken: 'De meeste spitsen zijn op hun 27ste op hun top. Bij mij heeft het een jaartje langer geduurd. Alle ervaringen, ook de minder leuke bij AZ, hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben: een voetballer die volledig in balans is, zowel fysiek als mentaal.'

Zo goed als zijn statistieken nu zijn, zo beroerd waren ze toen hij anderhalf jaar geleden naar Feyenoord kwam. Een beauty tegen Ajax - misschien wel de belangrijkste van die 40 treffers - veranderde alles. Hij werd onomstreden, groeide uit tot een rolmodel, introduceerde een nieuw kapsel, werd aanvoerder, ging op Twitter, is bezig met een boek, kreeg rood na een kopstoot tegen Mike te Wierik van Heracles, maar - en dat al anderhalf jaar lang - bleef altijd en overal scoren.

Een transfer naar het buitenland kan niet uitblijven, zo is de verwachting. Oud-spits Peter Houtman, nu stadionspeaker in de Kuip, denkt dat Pellè niet zou misstaan in de Bundesliga of de Premier League, mits hij bij een nieuwe club net zo goed wordt gevoed met voorzetten als bij Feyenoord.

'Toevallig zat ik vanmorgen naar Sunderland te kijken, met Jozy Altidore in de spits', zegt Houtman. 'In Nederland, bij AZ, stak hij er echt bovenuit, nu heeft-ie het moeilijk. Je kunt nog zo goed zijn, zonder goeie aanvoer ben je als spits niets. En laten we eerlijk zijn: daarover heeft Pellè bij Feyenoord niet te klagen.'

Tegen FC Groningen scoorde Pellè na een voorzet van Jean-Paul Boëtius. Aan de rechterkant stond gisteren verrassend John Goossens opgesteld. Hij moest vooral ruimte creëren om verdediger Daryl Janmaat op te kunnen laten stomen. Minstens zo belangrijk voor de hoge productie van Pellè dit jaar zijn de loopacties van 'stofzuiger' Lex Immers.

Geen wonder dat Pellè geen gelegenheid onbenut laat om zijn medespelers te bedanken. Die kunnen je per slot van rekening maken en breken, weet Peter Houtman uit ervaring. 'Toen ik bij Sporting Lissabon speelde, had ik met Brazilianen als buitenspelers te maken. Die gaven alleen een voorzet als ze zelf te moe waren om op doel te schieten. Als Pellè naar Engeland gaat, moet hij wel naar een ploeg die aanvallend speelt.'

Met een transfer naar het buitenland is de spits naar eigen zeggen niet bezig. Hij wil eerst kampioen worden met Feyenoord. Om mee te blijven doen om de titel zal de ploeg zondag ook van PEC Zwolle moeten winnen. Tussendoor wacht nog een wedstrijd voor de beker, uit bij Heracles. Daarna is het winterstop, waarin hij gaat 'relaxen and partyen'. Heel veel verder wil hij nog niet kijken.

Maar het WK in Brazilië dan? Droomt hij daar nooit van? 'Dromen doe ik 's nachts', zegt hij. 'Er zijn zo veel goeie andere spitsen die ook niet geselecteerd worden dat het arrogant zou zijn als ik, als spits uit de eredivisie, ga zeggen: ik moet in het Italiaanse team.'

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, met andere woorden. Sommige dingen snapt Pellè inmiddels wél heel goed van Nederland.

undefined

Meer over