Rotterdam: deelgemeente Feijenoord bestuurloos

 De deelraad Feijenoord wil een 'zakelijk bestuur' tot aan de opheffing van alle Rotterdamse deelgemeenten in maart 2014. Een integriteitsonderzoek dat vriendjespolitiek en 'machtsbederf' blootlegde, leidde deze week tot aftreden van het vierkoppige dagelijks bestuur in Feijenoord.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

ROTTERDAM - 'Laat het stadhuis maar iemand aanwijzen die hier de zaakjes komt regelen, dan zitten wij onze tijd wel uit', zei VVD-deelraadslid Joke van Nieuwenhoven donderdagavond in een beladen debat dat tot half drie 's nachts duurde. Het interim-bestuur moet apolitiek zijn en volgend voorjaar geen aanspraak doen op wachtgeld, aldus de deelraad.

De politieke verhoudingen in de deelgemeente Feijenoord (88 duizend inwoners) staan al jaren op scherp. Zo zouden bestuurders enkele keren oneigenlijke druk hebben uitgeoefend, onder anderen op ambtenaren. Turkse PvdA-politici zouden te nauwe banden onderhouden met hun achterban. De aanleiding voor het integriteitsonderzoek waren twijfels over subsidies en het negeren van problemen rond de brandveiligheid in een moskee-internaat.

'Ik verlaat de politiek met opgeheven hoofd', zei de opgestapte voorzitter Seyit Yeyden (PvdA). De eveneens vertrokken CDA-bestuurder Turan Yazir zei iedereen 'recht in de ogen' te kunnen kijken: 'Ja, ik heb een Turkse achterban waar ik trots op ben. Maar ik ben ook een Hollandse jongen, hier geboren en getogen in de Afrikaanderwijk.'

Hoe verziekt de sfeer in Feijenoord is, bleek uit de commentaren van deelraadsleden tijdens de druk bezochte ingelaste vergadering. 'In het stadhuis en in andere deelgemeenten gaat men veel vriendelijker met elkaar om. Ons asociale gedrag is echt een uitzondering', oordeelde D66'er Ton van den Berg. 'Laten we elkaar voortaan op beleefde manier aanspreken als we iets niet prettig vinden.'

Kirsten van der Vlies (CDA) wees op het ontbreken van 'tolerantie, verdraagzaamheid en fatsoen'. 'We zijn hier in Feijenoord van: niet lullen maar poetsen; maar we moeten ook werken aan normale omgangsvormen.'

Leefbaar Rotterdam had gehoopt dat ook enkele deelraadsleden zouden opstappen. 'Maar ze hebben boter op het hoofd of praten het goed', aldus deelraadslid Nel Noël. Ze hintte met name op Serdar Çiçek die ook wordt bekritiseerd in het integriteitsrapport. Çiçek stapte wel uit de PvdA-fractie en zegde na 25 jaar zijn partijlidmaatschap op, maar blijft in de deelraad zetelen. 'Ik heb misschien soms wat te enthousiast gereageerd', zei hij.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 verdwijnen de veertien Rotterdamse deelgemeenten, met de 268 deelraadsleden en vijftig dagelijks bestuurders. In plaats daarvan mogen de Rotterdammers 156 leden kiezen voor veertien 'gebiedscommissies'. Die krijgen minder bevoegdheden dan de deelgemeenten en moeten plannen maken voor veiligheid, openbare voorzieningen en de buitenruimte.

undefined

Meer over