NieuwsSongfestival 2021

Rotterdam blij met Songfestival 2021: ‘Wij zijn klaar om er een feest van en voor iedereen van te maken’

De gemeente Rotterdam is blij dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar alsnog naar de Maasstad komt. Zaterdagavond werd officieel groen licht gegeven door de organiserende omroepen NPO, NOS en AvroTros.

Redactie
Duncan Laurence, winnaar van de laatste editie, trad tijdens de alternatieve songfestivalshow op met zijn nieuwste single ‘Someone Else’. Beeld AP
Duncan Laurence, winnaar van de laatste editie, trad tijdens de alternatieve songfestivalshow op met zijn nieuwste single ‘Someone Else’.Beeld AP

‘Erg fijn dat de omroepen en de EBU opnieuw het vertrouwen hebben om samen met ons alsnog een onvergetelijke 65ste editie van het Eurovisie Songfestival neer te zetten’, zegt de verantwoordelijk Rotterdamse wethouder Said Kasmi. ‘Dat is een groot compliment voor al die mensen die in de afgelopen maanden zo hard bezig zijn geweest met de voorbereidingen hier in Rotterdam. Wij zijn klaar om er een feest van en voor iedereen van te maken’, aldus Kasmi. ‘Iets om – zeker in deze moeilijke tijden – met elkaar naar uit te kijken.’

De publieke omroep wil graag door met de organisatie van het Eurovisie Songfestival in 2021. ‘Juist nu is het belangrijk dat we ons als publieke omroep sterk maken om deze Europese traditie voort te zetten’, zegt NPO-voorzitter Shula Rijxman. Volgens Rijxman verdienen ‘Europa en Nederland, gaststad Rotterdam, artiesten, fans en de Nederlandse creatieve en culturele sector’ iets om naar uit te kijken ‘in deze lastige tijden’. ‘Stilstaan is geen optie dus we gaan er in onze voorbereidingen met Rotterdam alles aan doen om toch een bijzonder festival te organiseren.’

In welke vorm het Songfestival volgend jaar plaatsheeft, is nog niet duidelijk. De organiserende omroepen en de European Broadcasting Union (EBU) ontwikkelen meerdere scenario’s.

Shine a Light

Het nieuws werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens de alternatieve show Eurovision: Europe Shine a Light, dat vanuit Hilversum in 45 landen live werd uitgezonden. Het presentatietrio van het alternatieve evenement opende de show zingend. Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley zongen met songfestivallegende Johnny Logan mee.

Logan, die als enige artiest tweemaal zegevierde op het Songfestival, bracht zijn winnende nummer What’s Another Year uit 1980. Hij kreeg daarbij niet alleen hulp van de presentatoren maar ook van talloze songfestivalfans van over de hele wereld. Zij vormden na een oproep een groot songfestivalkoor op de achtergrond.

Daarna loodsten de presentatoren de miljoenen kijkers via tv en online in een razend tempo langs alle 41 kandidaten van dit jaar. Ilse DeLange zong vanuit het Vredespaleis in Den Haag, in het Duits, samen met de Duitse songfestivalzanger Michael Schulte een nieuwe versie van Ein bisschen Frieden van Nicole uit 1982 en Duncan bracht als regerend songfestivalwinnaar zijn nieuwste single Someone Else. ‘Ik voelde zo veel emoties in die 3,5 minuten. Ik hoop echt dat we een lichtje hebben kunnen schijnen in Europa en Australië’, liet hij na afloop weten.

Onlinehost Nikkie de Jager: ‘Ik lees net alle berichten en ben zo overweldigd.’ Beeld AP
Onlinehost Nikkie de Jager: ‘Ik lees net alle berichten en ben zo overweldigd.’Beeld AP

Het slotakkoord was voor de artiesten die dit jaar mee zouden doen. Zij zongen gezamenlijk Love Shine a Light, het winnende lied van Katrina & The Waves uit 1997.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima (die vandaag haar 49ste verjaardag thuis viert) en hun kinderen plaatsten kort voor aanvang een foto op de sociale media met een boodschap voor heel Europa. ‘Europa gaat door een zeer moeilijke tijd. Laten we onze ogen en oren voor elkaar open houden. Samen staan we sterk. Europe, shine a light and keep the music alive!’

De presentatoren bedankten de kijkers na afloop voor alle reacties. ‘We hebben ons uiterste best gedaan, meer konden we niet doen’, liet Janzen weten. Smit vond de alternatieve show vanuit Studio 21 in Hilversum ‘fantastisch’, maar ook ‘echt heel raar’. Onlinehost Nikkie de Jager was ondersteboven van alle reacties die ze had gekregen. ‘Ik lees net alle berichten en ben zo overweldigd’, twitterde ze.

Jeangu Macrooy, die Nederland zou vertegenwoordigen op het Songfestival, bekeek de show – samen met 2,3 miljoen andere Nederlandse kijkers – thuis op de bank. ‘See you next year in Rotterdam!’, liet hij zijn volgers op Instagram weten.

Jeangu Macrooy zal volgend jaar (opnieuw) Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival. Beeld Ivo van der Bent
Jeangu Macrooy zal volgend jaar (opnieuw) Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival.Beeld Ivo van der Bent

Hij zingt niet vanavond en als troost eten we pannekoeken van Jeangu

In plaats van op het podium, staat Jeangu Macrooy in de ­keuken – pannekoeken te ­bakken.

Hoe het Songfestival beetje bij beetje onmogelijk werd

Het Eurovisie Songfestival is in 64 jaar áltijd doorgegaan. Maar Songfestival 2020 in Rotterdam blijkt niet immuun voor het coronavirus. Een dagboek van de deceptie.

Meer over