Rotkonijn

Ergens in de periferie van Amsterdam woont het smakelijkste, sappigste vleeskonijn dat je als Volkskok kunt vinden. De kans dat hij in de pan belandt, is helaas uiterst gering....

Martine Rasing

Het levensdoel van een konijn is dat hij als voedsel dient voor anderen. Voor de rest wordt hij vooral gezien als schadelijk.

Het is eigenlijk een rotkonijn. Als hij vindt dat zijn kooi verschoond moet worden, stampt hij keihard met zijn achterpoten en mept met veel bombarie zijn metalen bakje door het hok. Ook het vangen van een konijn in een schemerige tuin blijkt een hachelijke onderneming. De stok waarmee we in de struik steken om hem eronderuit te jagen, grijpt hij met zijn tanden beet, waarbij hij hem vervaarlijk heen en weer schudt en gromt als een terriër. Het is echt waar, konijnen grommen! Maar als u denkt dat er nu een konijnenrecept volgt, heeft u het mis, want het is misschien een rotkonijn, het is wel óns rotkonijn. Worteltjescake dus. Zet alles klaar; zeef het meel, rasp de appel en de wortels, week de rozijnen in heet water, vet en bebloem een kleine bakvorm en verwarm de oven 10 minuten voor op 150 graden. Smelt de boter in magnetron of op laag vuur en meng deze met de suiker. Voeg eenderde meel toe en roer goed door elkaar. Doe om en om een ei en een deel meel tot het op is. Droog rozijnen, wentel door wat meel en roer samen met appel, wortel, walnoot en snuf zout, snel en luchtig door elkaar. Bak de cake in een uur in het midden van de oven. Oven niet openen! Als hij te licht is, na drie kwartier op 175 graden zetten. De cake is klaar als de randen een weinig loslaten.

Meer over