Rossi blijft ongenaakbaar in zwaarste klasse

Wat gebeurt er achter Valentino Rossi? Dat is momenteel de vraag bij haast elke wegrace in het wereldkampioenschap bij de zwaarste motoren....

Voor Rossi (Honda) was het de vierde zege in vijf races om het wereldkampioenschap. Landgenoot Biaggi (Yamaha) bleef als tweede de Japanner Tohru Ukawa (Honda) voor. Jurgen van den Goorbergh (Honda) pakte met zijn veertiende plek twee WK-punten. Alle deelnemers behalve Rossi figureren momenteel echter als het aankomt op de hoofdprijzen.

Rossi kan met elf races in het verschiet nog lang niet tevreden achterover leunen, maar zijn kandidatuur voor zijn eerste titel in de MotoGP-klasse stelt hij wekelijks overduidelijk. Met de titel in deze nieuwste categorie zou hij in vier klassen gekroond zijn tot 's werelds beste. Eerder pakte Rossi al de titels in 125 en 250 cc, vorig jaar was hij eindwinnaar in het klassement van de 500 cc.

Van den Goorbergh reed in de luwte naar twee punten, waarmee hij op een totaal van twaalf kwam. Hij neemt daarmee de achttiende plaats in. Rossi heeft tien keer zoveel punten, 120. Ukawa, zijn naaste belager, heeft er 77.

Van den Goorbergh had moeite met de keus van de banden. Hij testte uitgebreid op het circuit, maar de banden die 's ochtends goed bevielen, waren 's middags door de hogere temperatuur van het asfalt een stuk minder. Over een maand zal Van den Goorbergh een goede prestatie willen neerzetten als het circus neerstrijkt in Assen voor de TT.

Marco Melandri won zondag de 250 cc-klasse. De Italiaan finishte op het circuit van Mugello voor zijn landgenoot Roberto Locatelli en de Spanjaard Fonsi Nieto. Alle drie rijden ze op een Aprilia. Nieto behoudt de leiding in het klassement van het wereldkampioenschap.

Jarno Janssen viel in de tweede ronde uit. De 26-jarige Nederlander kampte met een geheimzinnig defect aan de machine. 'Zaterdag ging ik tijdens de training onderuit in de chicane. De schade aan de machine viel mee, maar achteraf bleek de motor tijdens de wedstrijd toch nog haperingen te vertonen.' Hoewel de monteurs de motor uitgebreid hadden gecontroleerd, bleek de machine niet 100 procent. Tijdens de tests op het circuit in Assen, later deze week, zal de motor van Janssen een uitgebreide controle ondergaan.

In de 125 cc was de winnaar voor de verandering niet Italiaans. Manuel Poggiali, afkomstig uit San Marino, pakte op zijn Gilera zijn tweede overwinning. De tweede plaats op het circuit van Mugello was voor de Japanner Youichi Ui (Derbi). Pablo Nieto uit Spanje (Aprilia) finishte als derde. Poggiali, vorig seizoen wereldkampioen, nam de leiding over in het klassement. Zijn voorsprong op de Fransman Arnaud Vincent is minimaal: één punt.

Meer over