Rosmalen gelooft Hewitt op zijn woord

Zonder te spelen verliet de nummer één van de wereld gisteren het ATP-grastoernooi in Rosmalen. Vanwege een maaginfectie meldde Australiër Lleyton Hewitt zich af voor zijn krachtmeting in de kwartfinales tegen de Fransman Arnaud Clement....

'Een tegenvaller voor het toernooi', stelde directeur Marcel Hunze nuchter vast. Hij ontkende dat Hewitt toneel had gespeeld.

Al op de eerste dag van het evenement in Rosmalen had de jonge Australiër de toernooi-directie al op de hoogste gesteld van zijn fysieke problemen. 'Ik voelde me al niet goed tijdens mijn eerste partij tegen Michael Chang en ik heb vervolgens om een rustdag op woensdag gevraagd', vertelde Hewitt.

Hewitt maakte van de rustdag gebruik om zijn in België woonachtige dokter te consulteren. 'Donderdag bleek in mijn partij tegen Youhzy dat ik niet mijn beste tennis kon tonen', vervolgde Hewitt. 'Het is verstandiger enkele dagen rust te nemen voor Wimbledon.'

Donderdag worstelde Hewitt zich na een lijdensweg van bijna drie uur naar de kwartfinales. 'Dat is het beste bewijs dat Hewitt hier graag wilde winnen', meende directeur Hunze.

Of moest de op Wimbledon als eerste geplaatste Hewitt eerst de kwartfinales bereiken om zijn startgeld te incasseren? Hunze: 'Welnee, zijn gage stond al vast. Hewitt is eerder het type om nu geld terug te geven, omdat hij zijn reputatie niet heeft kunnen waarmaken.'

In de halve finales kruist Clement de degens met de Argentijn Cañas, die in twee sets (7-6 en 63) zegevierde over de Fransman Cédric Pioline.

In het vrouwentoernooi waren ook gisteren de verrassingen niet van de lucht. Daardoor kon het gebeuren dat twee vrijwel naamloze speelsters oprukten naar de finale: de Russische Jelena Dementieva en de Griekse Eleni Daniildou.

Dementieva had in twee sets geen kind aan de Sloveense Pisnik. De als tweede geplaatste Henin verspeelde in de tweede set tegen de stevig gebouwde Daniildou maar liefst zes matchpoints, waarna de Belgische alsnog verloor: 4-6, 7-6 en 6-3. Een dag eerder had een andere Belgische vedette, Kim Clijsters, ook al het veld moeten ruimen.

Meer over