Rosenthal weg in stilte, opvolger blij onthaald

DEN HAAG - De wisseling van de wacht op het ministerie van Buitenlandse Zaken is door het personeel met enthousiasme begroet. Nadat VVD-minister Uri Rosenthal het departement met stille trom had verlaten, oogstte zijn opvolger Frans Timmermans (PvdA) deze week uitbundig applaus.

Kort na zijn aantreden in 2010 joeg Rosenthal het personeel tegen zich in het harnas door in de Volkskrant te verklaren dat het gedaan moest zijn met de diplomatie als 'rustiek tijdverdrijf.' De onvrede daarover is nooit verdwenen.

'Minister Rosenthal neemt geen afscheid van zijn personeel. Ongehoord! Twee jaar lang hebben we ons, soms ver buiten kantooruren, voor hem ingezet. En dan gaat hij weg zonder een woord van dank', schrijft een ex- medewerker op de interne website van het ministerie. Op die site heeft Rosenthal volgens een woordvoerder wel degelijk dank geuit aan het adres van 'zijn' mensen.

Rosenthal beperkte zich vrijdag evenwel tot een afscheid in kleine kring - een man of dertig. Hij zou gekozen hebben voor een sober afscheid omdat hij nog geen twee jaar minister is geweest. Hij is de enige VVD-minister uit het eerste kabinet-Rutte die het tweede niet haalde.

In schril contrast met de kritiek op het afscheid van Rosenthal staat het onthaal van de twee nieuwe bewindslieden, Timmermans en zijn partijgenote Liliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel). Het enthousiasme geldt met name Timmermans, oud-diplomaat en voormalig staatssecretaris van Europese Zaken, die het departement op zijn duimpje kent. Ploumen, afkomstig uit 'het wereldje' van ontwikkelingsorganisaties, is voor velen een onbekende, al was ze PvdA-voorzitter.

Met een mix van persoonlijke en politieke uitspraken wist Timmermans het personeel maandag voor zich te winnen. Althans voorlopig. De minister staat voor de taak te snijden in het postennetwerk (ambassades en consulaten) en het Haagse ambtenarenbestand. Ook collega Ploumen moet fors bezuinigen.

undefined

Meer over