Rosenmöller opent aanval op Marijnissen

GroenLinks-leider Rosenmöller verwijt SP-leider Marijnissen veel te weinig stelling te hebben genomen tegen de LPF. Het is volgens hem een verklaring voor de zetelwinst voor de SP in de peilingen, terwijl GroenLinks in die steekproeven stabiel blijft.

ANP

'Marijnissen heeft de LPF met fluwelen handschoenen aangepakt. Dat was een kwestie van politieke strategie. Ik vind het opportunistisch', aldus Rosenmöller maandag tijdens de presentatie van het verkiezingsmanifest van GroenLinks.

Zelf ageerde Rosenmöller volop tegen de LPF. 'Daar hebben we politiek en persoonlijk de tol voor betaald.' De GroenLinks-leider vindt dat Marijnissen verzuimde in debat te gaan met de LPF'ers Herben en Wijnschenk.

Rosenmöller benadrukte een punt te hebben gezet achter die periode, waarin GroenLinks volgens hem niet zelden 'op de uiterste positie van de linkervleugel' terechtkwam.

Hij is van mening dat de SP het op een aantal 'linkse' thema's de afgelopen maanden heeft laten afweten. De partij zou 'totaal afwezig' zijn geweest toen GroenLinks en de PvdA probeerden de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid (Melkertbanen) ongedaan te maken. Ook vindt Rosenmöller dat de SP op milieugebied 'niets meer doet'. Hij presenteerde GroenLinks weer nadrukkelijk als 'de groene partij'.

Groot verschil met de andere electorale opponent, de PvdA, is volgens Rosenmöller dat de sociaal-democraten 'echt hebben gekozen voor het politieke midden'. Hij verwijt de PvdA te veel vast te houden aan strenge begrotingsregels, die een beletsel zijn voor voldoende extra investeringen in de gezondheidszorg en het onderwijs.

In het verkiezingsmanifest Protest en Perspectief, een aanvulling op het vorige verkiezingsprogramma, heeft GroenLinks, net als de PvdA, ook haar standpunten over veiligheid en integratie aangescherpt. Rosenmöller bepleit een veel grotere nadruk op bestrijding van criminaliteit die mensen rechtstreeks raakt, zoals inbraak en overvallen. De oplossingspercentages moeten omhoog.

De kandidatenlijst van GroenLinks voor de verkiezingen kent geen verrassingen. De vorige lijst is bijna helemaal gehandhaafd. Op de tweede plaats, na beoogd lijsttrekker Rosenmöller, staat Femke Halsema. Marijke Vos bezet de derde stek, voor Wijnand Duyvendak, Kees Vendrik, Farah Karimi en Evelien Tonkens.

De enige nieuwkomer in de (sub)top is onderzoeker Paul Jungbluth van de Universiteit van Nijmegen. De onderwijsspecialist vervangt de eerder dit jaar overleden Ab Harrewijn op plaats elf. Opmerkelijk is dat partijvoorzitter Mirjam de Rijk lijstduwer is op plek dertig.

GroenLinks haalde in mei tien zetels. Rosenmöller stapt niet op als het resultaat in januari tegenvalt.

De leden stellen de kandidatenlijst en het verkiezingsmanifest 23 november definitief vast op het verkiezingscongres van GroenLinks.

Meer over