roots

Sharon van Etten: Epic. Badabing/ Konkurrent...

De roep van kwaliteit was haar al vooruitgesneld. Sharon van Etten – anders dan de naam doet vermoeden een volbloed Amerikaanse – is een zangeres van jewelste. Haar stem houdt een belofte in. Hij combineert ongebruikelijke eigenschappen: gewicht (voor zover een stem gewicht kan hebben) en souplesse; stad en platteland; warmte en de koele helderheid van een winterse sterrennacht. Sommigen horen er een echo van Joni Mitchell of Nico in, haar dramatische zeggingskracht past eerder bij die van grote countryzangeressen als Patsy Cline. Zelf noemt ze Fleetwood Mac als grote invloed. Hoe het ook zij, de zeven liedjes op Epic smaken naar veel meer.

Opgenomen aan de tafel
Les Shelleys: idem. Fatcat records/ Bertus.Bij Les Shelleys is het alles tweestemmigheid wat klinkt. Angela Correau en Tom Brosseau zongen zich ooit los met liedjes van Leadbelly en Woody Guthrie. Het zou nog acht jaar en diverse zijpaden duren voordat ze aan hun eerste duo-album toe waren. Opgenomen aan de keukentafel op een minidisc-recorder met minimale begeleiding op gitaar en soms wat vingergeknip. De inkleuring van de stemmen is eerder Californisch harmonieus dan schurend Appalachen. Als buiten de wind waait, brandt bij Les Shelleys de kachel.

Mississippi orkestje
Pokey LaFarge and the South City Three: Riverboat Soul. Free dirt / Music & Words

Old Time Music, zo heet het genre van Pokey LaFarge. Gemaakt voor en door mensen die terugverlangen naar het stroomopwaartse gezwoeg van de Mississippi-steamer, met aan boord een orkestje dat in razend tempo liedjes aframmelt op staande bas, wasbord, kazoo, harmonica en ander draagbaar materiaal. Dat orkestje, dat zijn LaFarge met zijn vrienden. Hij heeft precies het soort geknepen megafoonstem om het bijpassende repertoire tot leven te brengen.

Ariejan Korteweg

Meer over