Rookverbod

Toen ik de kop van het artikel 'Rookverbod treft ook popconcert' las, had ik het gevoel dat ik na jarenlang in de gevangenis te hebben gezeten, de deur van de cel op een kier werd gezet, maar ik mocht er nog niet uit (de Volkskrant, 14 juni)....

Ik kan dus haast nooit ergens heen, niet naar feestjes, popconcerten, restaurants, enz. Er zijn wel rookvrije restaurants, maar vaak is het dan zo dat je op een plek komt te zitten, op twee meter afstand waar wel gerookt mag worden, dat werkt niet. Heel weinig mensen begrijpen wat je voelt als je het benauwd krijgt, en dat niemand je kan helpen. (paniek) Ik heb weleens gezondigd, maar dat moest ik bekopen met een paar dagen ziek zijn. Het zou voor mij en ook voor andere astmapatiënten fantastisch zijn als ze zich eens normaal konden bewegen in het sociale verkeer. Zo maar spontaan ergens gaan eten, of een popconcert bezoeken lijkt me heerlijk. Jammer dat de Volkskrant vermeldt dat het popconcert 'getroffen' wordt door het rookverbod.

Verder wordt vermeld dat men bang is dat er minder bezoekers zullen komen. De woordvoerder van het ministerie geeft aan dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die juist niet uitgaan, omdat ze last van het roken hebben. Grote kans dat hij gelijk heeft. Ook zijn er mensen zonder astma die niet in de rook willen zitten. Ik hoop toch nog een kans te hebben op een normaal sociaal leven (zoals de rokende medemens) zodat voor mij die gevangenisdeur helemaal open zal gaan.

Meer over