'Rooie' voetballers zijn dun gezaaid

De kwestie werd aangezwengeld door de vraag & antwoord-site (Knowledge Unlimited) van het Britse dagblad The Guardian. Vervolgens maakte Jurryt van de Vooren er in zijn historische internet-nieuwsbrief melding van....

De vraag was: zijn er eigenlijk wel voetballers (geweest) die zich ooit hebben uitgesproken als socialist of communist? Volgens The Guardian speelden in de jaren tachtig twee Ierse 'lefties' bij Tottenham Hotspur, de club die in die jaren de FA en de UEFA Cup won; Tony Galvin en Chris Houghton.

En dan was er de Schotse voetballer Brian McClair, die ooit de vraag 'Waar ben je het meeste bang voor?', vlak voor een wedstrijd beantwoordde met het antwoord: 'a Thatcher government'. Volgens The Guardian zouden ook de Argentijnen Diego Maradona (jawel; immers een goede vriend van Fidel Castro!), Jorge Valdano en Fernando Redondo 'confirmed socialists' zijn. Ook wordt Guardiola van Barcelona genoemd, als overtuigd aanhanger van het Catalanisme.

Van de Vooren poogt de kwestie te vertalen naar Nederland, maar helaas, op vele duizenden (prof-)voetballers zijn er nauwelijks socialisten, laat staan communisten te vinden.

Van de Vooren noemt er een: Gerben Wagenaar, die tot 1941 bij de Amsterdamse club De Volewijckers speelde, en later kamerlid werd voor de CPN. Meer recente gevallen zijn de sporthistoricus vooralsnog niet bekend.

Een korte zoektocht brengt al snel nog wat meer buitenlandse namen aan het licht (de Duitsers Breitner en Lienen), in Nederland vallen hoogstens de namen van Simon Tahamata (Molukse zaak), Ruud Gullit (Mandela) en Clarence Seedorf (schijnt in Paramaribo een sportterrein aan te laten leggen).

Socialist of zelfs communist mag dat trio echter nauwelijks genoemd worden - hoogstens geëngageerd sporter. Na enig rondbellen komen we terecht bij Rik Planting, onder meer auteur van Lucky Ajax. Planting noemt nog Piet Keizer ('bezat toch een zeker engagement') en herinnert aan een andere Ajacied, Wim Andriesen junior. 'Was getrouwd met een vrouw uit een communistisch nest. Hij speelde in de jaren vijftig in Ajax I, hij schijnt toentertijd jarenlang door de BVD in de gaten te zijn gehouden.'

Na enig nadenken kan Planting er nog een noemen: 'Natuurlijk, de socialist Bram Peper! Speelde betaald voetbal bij RCH.'

Meer over