Roofwantsen als bestrijdingsmiddel

De roofwants is bepaald nog niet uitputtend beschreven.

Tonie Mudde
null Beeld
Beeld

Net als je denkt dat de natuur al aardig in kaart is gebracht, staat ergens ter wereld een onderzoeker op met een waslijst aan onbeschreven dieren. Deze keer komt die van entomoloog Guanyang Zhang van de Amerikaanse Arizona State University, die met zijn collega's ruim tienduizend roofwantsen onderzocht. De insecten zijn recent gevonden tijdens veldwerk of kwamen uit museumcollecties.

Wereldwijd leven zevenduizend soorten roofwantsen, met name in warme gebieden. Ze komen doorgaans aan hun voedsel door met hun steeksnuit dodelijk speeksel in te spuiten bij andere insecten. De organen van de prooi worden vloeibaar, zodat de wants die kan opzuigen. Sommige soorten roofwantsen worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel. Want waarom bladluizen of rupsen doden met een chemisch goedje als roofwantsen dat klusje ook kunnen klaren?

null Beeld
Beeld

Het beschrijven van soorten is een bezigheid met een rijke geschiedenis, wat alleen al blijkt uit de literatuurlijst van Zhang. Daarop staat onder meer een 18de-eeuwse klassieker van de Nederlandse natuurvorser en tekenaar Jan Christiaan Sepp: Natuurlyke en naar 't leeven naauwkeurig gekleurde Afbeeldingen en Beschryvingen der Cicaden en Wantzen in alle vier Waerelds deelen Europa, Asia, Africa en America.

Zelf kon Zhang na zijn onderzoek in een klap 24 nieuwe roofwantsen toevoegen aan de biologieboeken.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over