Roofdieren Kameroen dreigen te verdwijnen

Het gaat slecht met de populatie grote roofdieren in Kameroen. De wilde hond en de cheeta zijn zo goed als verdwenen uit het Afrikaanse land. Met de leeuw, de hyena en het luipaard gaat het niet veel beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.

ANP

De vleeseters zijn in de verdrukking gekomen door onder meer vernietiging van hun leefomgeving, stropen en een gebrek aan prooien. De resultaten van de studie stemmen volgens de wetenschappers somber over de wildpopulatie in heel West- en Centraal-Afrika, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn.

Drie jaar onderzoek

Het onderzoek van het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen heeft drie jaar geduurd. Aan de hand van directe observatie, interviews met de lokale bevolking, automatische camera's en het tellen van sporen, brachten de wetenschappers in kaart hoe het met de verschillende roofdiersoorten in Kameroen is gesteld.

Het is de bedoeling dat de resultaten van de studie uitmonden in effectieve manieren om de nog bestaande populaties te beschermen, en waar mogelijk te herstellen. In het geval van de cheeta zal dat laatste volgens de onderzoekers lastig worden omdat het dier ook in de landen rondom Kameroen vrijwel niet meer voorkomt.

Leeuwen (AFP) Beeld AFP
Leeuwen (AFP)Beeld AFP
Meer over