Rondvraag: 'Obama kan zich door Sandy opwerpen als troostende vader'

Nu 'superstorm' Sandy is overgewaaid, is het tijd om de balans op te maken. Niet alleen wordt wat vernield is weer opgebouwd, de blik richt zich langzaam weer op de verkiezingen in de Verenigde Staten, aanstaande dinsdag. Hoe deed Obama het als president? Kan zijn reactie hem een belangrijk voordeel geven, of juist niet? Een rondvraag langs Amerika-experts en politici die dinsdagnacht en -avond bijeenkomen in de Amsterdamse Melkweg tijdens President's Night.

Anna van den Breemer
Obama troost een Amerikaanse inwoonster. Beeld afp
Obama troost een Amerikaanse inwoonster.Beeld afp

Journalist, schrijver en voormalig VS-correspondent Charles Groenhuijsen:
'Deze storm zal Obama niet de overwinningszege brengen, maar het helpt hem wel een beetje. Als president werkt zo'n ramp in je voordeel als jouw overheid geen enkele blaam treft. Nu kon niemand zeggen: het lag aan de dijken. Dat was in 2005 met orkaan Katrina wel anders. Obama heeft op eerbiedige wijze zijn campagne stopgezet en is naar de getroffen plekken gegaan. Officieel heet dat stilleggen van de campagne, maar dat is het natuurlijk niet echt. Zodra je als kandidaat een stap buiten de deur zet, is het campagne. Romney zit met zijn handen in zijn haar, en dat is opvallend want normaal zit er geen haar scheef bij hem.

Maar of dit Obama echt gaat helpen? Ik denk dat het effect niet erg groot is. Op de dag van de verkiezingen zijn we weer vijf dagen verder van nu. Dan is de New Yorkse marathon geweest en gaat het leven weer door. Het zal hem een klein zetje geven. Een bezoek van de president met de boodschap 'I feel your pain' is een krachtig middel. Ik heb het zelf in de VS meegemaakt.

Maar ik denk dat in deze fase de meeste mensen hun stem al hebben bepaald. De zwevende kiezers is geen grote groep. Ik denk dat Obama het net gaat redden. Maar het is lastig voorspellen. Ik heb altijd gezegd: de VS is een rechts land. Je moet een excuus hebben om links te stemmen.'

Charles Groenhuijsen Beeld ANP
Charles GroenhuijsenBeeld ANP

Columnist en mediaondernemer Harriet Duurvoort:
'Ik had Obama graag met zandzakken zien zeulen in het getroffen gebied. Hij moet zich juist nu Messiaans tonen, als een inspirerende leider die het volk bij de hand neemt. Obama zou een vlammende toespraak moeten geven, zo een waar dj David Guetta een beat onder zou kunnen zetten. Storm Sandy biedt daarvoor de perfecte gelegenheid.

De Obama van 'Yes We Can' heb ik in deze verkiezingsstrijd niet gezien. De krachtige 'keynote speeches' uit 2008 waren er deze campagne niet. Ik snap niet wat er gebeurd is. De presidentiële debatten gingen veelal over de economie. Dat is begrijpelijk gezien het economische klimaat. Maar Obama blinkt uit in het vertellen van inspirerende verhalen die de mensen kracht geven en dat heeft hij in deze race niet genoeg ingezet.

Obama kan zich nu, in de nadagen van orkaan Sandy, opwerpen als de troostende vader des vaderlands. Hij moet de Amerikanen weer even laten zweven. Met zo'n nek-aan-nekrace is het de vraag of dit genoeg is.'

Harriet Duurvoort Beeld Peter Lipton
Harriet DuurvoortBeeld Peter Lipton

Voormalig D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham:
'Storm Sandy zal geen belangrijke rol spelen in de verkiezingen. Alleen al om het feit dat New York en New Jersey, de staten die het zwaarst getroffen werden, al democratisch zijn. Daar valt voor Obama weinig te winnen. Voor Obama zou het beter zijn geweest als die storm in Florida of Ohio had gewoed.

Had Obama steken laten vallen met betrekking tot de hulpverlening, ja, dan had het een groot effect kunnen hebben op de uitslag. Romney zou dat tegen hem kunnen gebruiken. Maar je moet voorzichtig zijn: je wilt als kandidaat niet overkomen alsof je een politiek trucje uithaalt over de ruggen van slachtoffers. Hoe Obama van plan is de economie uit het slop te gaan trekken, daar gaat het om voor de mensen in de swing states. De kiezers in Ohio zien dat Obama goed handelt en hulp biedt, maar hun stem zullen ze er denk ik niet op aanpassen.'

Boris van der Ham Beeld ANP
Boris van der HamBeeld ANP

Politiek strateeg en campagne-adviseur Hans Anker:
'Obama gaat op de wind van Sandy vooruit. De storm stelde Obama in staat om zich als president te manifesteren. Hij verspreidde foto's van zichzelf in de Situation Room in het Witte Huis met de boodschap: ik heb het onder controle. Met een externe crisis als een orkaan is het not done om partijpolitiek te bedrijven. Sandy haalde de angel uit de campagnes. Op het moment dat het landsbelang opeens een belangrijk thema wordt, pakt dat altijd gunstiger uit voor de zittende president. Het initiatief ligt bij Obama, het land kijkt naar hem.

Op zo'n moment heb je als uitdager het nakijken. Het enige wat Romney kon doen is op te roepen om geld en spullen te doneren aan het Rode Kruis. Eerder pleitte hij voor het opheffen van FEMA, de nationale (federale) hulporganisatie bij rampen. Daar hoor je hem nu niet meer over. De afgelopen weken vroeg men zich af: waarom is Obama zo passief?

In die zin komt Sandy net op tijd. Hoewel de orkaan huishield in het noordoosten van het land zal het effect elders ook merkbaar zijn. Obama kwam niet naar swingstate Ohio omdat hij elders nodig is. Dat heeft effect. Dit is de grootste ramp die New York treft na elf september. Dat heeft nieuwswaarde in het hele land.'

Op 6 en 7 november 2012 vindt de derde editie plaats van de President's Night & All American Breakfast in de Melkweg en Stadschouwburg Amsterdam. Kijk hier voor het programma. Volkskrant.nl zal de hele avond live verslag doen vanuit de Melkweg met een liveblog, google hangouts en natuurlijk het laatste nieuws.

Hans Anker Beeld
Hans Anker
Meer over