Rondje Hofplein voor Turkse fan taboe

Er komen steeds meer allochtonen in Nederland en hun nationale ploegen voetballen steeds beter. Dus dringt de vraag zich op: hoe om te gaan met allochtone voetbalfans en hun manier om een overwinning te vieren?...

Turken trokken dinsdag, na de overwinning van Turkije op het WK, weer massaal naar het Hofplein. Dat doen Feyenoordfans in dergelijke gevallen ook, maar er is één verschil: fans uit mediterrane landen nemen hun auto mee. Dat geeft complicaties. Ze laten hun motor in stilstand toeren maken, toeteren voortdurend, rijden veel te hard en door rood licht, hangen juichend en zwaaiend met vlaggen uit de ramen en vooral, aangekomen op het Hofplein: ze rijden heel hard rondjes.

De afgelopen jaren leidde dat meermalen tot levensgevaarlijke situaties waarbij de politie een modderfiguur sloeg. Dieptepunt was de viering van de overwinning van het Marokkaanse voetbalelftal op Oranje in 1999. Honderden jongeren bleken toen te kunnen doen wat ze wilden. Ze gooiden stenen, vernielden politieauto's, deden midden op het Hofplein zogenoemde wheelies - ronddraaien om de eigen voorwielen - of reden rondjes met snelheden van over de honderd kilometer.

Nietsvermoedende automobilisten zaten ertussen en kregen de schrik van hun leven. Bestuurders en omstanders keken niet begrijpend naar een flinke politiemacht die langs de kant lijdzaam stond toe te kijken. Agenten doken gegeneerd over hun inertie zo ver mogelijk weg in hun stoel, een politiecommandant verwoordde de machteloosheid door vergoelijkend te verklaren: 'Tsja, zo doen ze dat in die landen, hè? Moet kunnen, toch?'

Omstanders gaven toen al te kennen het daarmee oneens te zijn. Pim Fortuyn oogstte later bijval met soortgelijke kritiek. Inmiddels is ook de politie tot andere inzichten gekomen. Na een Europa Cup-succes van het Turkse Galatasaray werd al eens het hele Hofplein enkele uren afgesloten. Dat had als nadeel dat de fans dan ergens anders heengaan, en dat onvoorspelbaar is waarnaartoe.

De aanpak van gisteren lijkt een langer leven beschoren. Twee van de vier uitvalswegen vanaf het plein werden afgesloten. Fans in auto's konden dus eenmaal toeterend langs de fans bij de fontein rijden en werden daarna weggeleid. Rondjes om het plein zijn er niet meer bij, evenmin als heen en weer rijden over de Coolsingel.

Politieagenten liepen dinsdag tussen de auto's door en sommeerden bestuurders op te houden met claxonneren en doelloos gasgeven. Een menigte van enkele honderden bij de fontein kon een uur lang haar gang gaan. Na ruim drie kwartier was het genoeg: 'De politie verzoekt u dringend weer naar het trottoir te gaan', klonk het uit een luidspreker. Tien minuten later was de feestende menigte vertrokken. 'Dit was een leuk feest', aldus agent 492.

Meer over