Rond Ground Zero heerst weer even de angst: zijn er terroristen in New York?

De New Yorkers worden deze weken bezocht door vele plagen. Na de aardbeving en de orkaan is er nu de angst voor Al Qaida als ongenode gast op de herdenking van de tiende verjaardag van de aanslagen van '11 september'. Bij de Brooklyn Bridge staan vrijdagochtend politieauto's met zwaailichten, boven Ground Zero weerklinkt het onheilspellend geronk van een helikopter en in krantenstalletjes schreeuwen de tabloids de voorbijgangers toe: '911 Terror Threat', 'Car Bomb Alert'.

ARIE ELSHOUT

NEW YORK - De autoriteiten zeggen 'geloofwaardige' en 'specifieke' informatie te hebben ontvangen dat terroristen van plan zijn aanslagen te plegen met auto's of vrachtwagens vol explosieven. New York en Washington zouden doelwit zijn.

Tien jaar na 9/11 is Al Qaida verzwakt. Osama bin Laden is dood en Kalid Sheikh Mohamed, de architect van de aanslagen, zit vast op Guantánamo Bay. Maar terroristen ondertekenen geen capitulatiepapieren in hotels of treinwagons. De grootste angst van de Amerikanen is dat onafhankelijk opererende terreurcellen of individuen, de zogeheten lone wolves, zullen toeslaan.

Ze weten uit de documenten die zijn gevonden in de schuilplaats van Bin Laden, dat hij een 'vervolg-aanslag' hoog op zijn verlanglijstje voor de verjaardag had staan. 'Ik ben bang voor mensen die bij het wakker worden zeggen: hé, het is 9/11, ik heb een geweer, wat kan het me schelen, laat ik erop uitgaan en een paar mensen doodschieten ter ere van 9/11', zegt een hoge inlichtingenfunctionaris.

De New Yorkse politiecommissaris Ray Kelly zit ermee in zijn maag. Hij beseft hoe moeilijk het is om zoiets te voorkomen. De New Yorkers zullen dit weekeinde te maken krijgen met checkpoints, politieagenten met apparatuur om straling te meten en honden die explosieven kunnen ruiken.

Burgemeester Michael Bloomberg is echter onverstoorbaar. Hij zal gewoon met de metro naar zijn werk gaan. Klein maar dapper. 'Tien jaar lang hebben we niet toegestaan dat terroristen ons intimideerden. Zo blijven we dat doen.' Hij is een trots man, wanneer we met journalisten vanaf tien hoog uitkijken over Ground Zero, waar het nieuwe World Trade Center in aanbouw is.

In het oog springt de plek van het Memorial, het herdenkingsmonument met de twee vierkante vijvers, waar het water permanent langs de binnenwanden stroomt. Op de buitenwanden staan in brons de namen van de bijna drieduizend mensen gegraveerd die hier omkwamen bij de aanslagen van 9/11. De bassins vormen de 'voetafdrukken' van de Twin Towers die hier precies op deze plekken stonden, zegt Bloomberg.

Hij houdt niet op de snelheid van de wederopbouw te prijzen. De Vrijheidstoren, officieel One World Trade Center geheten, is inmiddels met 80 verdiepingen alweer het hoogste gebouw van Lower Manhattan. Hij zal met 102 etages hoger worden dan de Twin Towers, maar dan moet de naald boven op de toren worden meegerekend. In totaal zal het nieuwe WTC een plek zijn met meerdere wolkenkrabbers. Bij de bouw van WTC 4 is reeds de 50ste etage bereikt.

Hoog in de regenachtige lucht balanceren de ijzerwerkers. Als ware evenwichtskunstenaars brengen zij de ijzeren balken aan die de geraamtes vormden van de torens-in-opbouw. Zij zijn het beste bewijs dat New York zich er niet onder heeft laten krijgen en zich weer opricht.

Larry Silverstein, de markante 80-jarige projectontwikkelaar, beklemtoont dat de snelle wederopbouw voor hem ook 'zeer persoonlijk' was. Een groot deel van zijn leven was verbonden met Lower Manhattan. Het herstel van de skyline op het zuidpuntje van Manhattan mocht geen werk worden van generaties. Want de skyline is alles voor New Yorkers.

Dat persoonlijke gold ook voor Daniel Libeskind, de hoofdarchitect. Als 13-jarig jongetje voer hij met zijn ouders langs het Vrijheidsbeeld, op weg naar Lower Manhattan, hun eerste bestemming als uitgeweken Duitse joden. Hij noemt het nieuwe WTC de 'overwinning van het leven'.

Bloomberg begrijpt dat de terroristen met het nieuwe WTC ook een nieuw doelwit hebben met iconische waarde. Maar volgens hem wordt Lower Manhattan de 'veiligste plaats in de wereld'.

Tien jaar na 9/11 is Al Qaida verzwakt. Osama bin Laden is dood en de architect van de aanslagen zit vast. In New York verrijst een heel nieuwe skyline.

undefined

Meer over