Ronaldo leidt Real Madrid naar spectaculaire zege in Allianz Arena

Bayern München - Real Madrid 0-4

AMSTERDAM - Zal het nu dan eindelijk zover zijn? Gaat 2014 de geschiedenis in als het jaar waarin Real Madrid zijn zo diep gekoesterde wens in vervulling ziet gaan: beslag leggen op zijn tiende cup met de grote oren?

'La Décima' is in elk geval binnen handbereik gekomen nu de Spaanse grootmacht zich dinsdag plaatste voor de finale van de Champions League door titelverdediger Bayern München in eigen huis te kijk te zetten. Na de 1-0 van vorige week in Bernabéu werd het 4-0 in de Allianz Arena.

Op 24 mei in Lissabon zal sowieso een onvergetelijke wedstrijd worden gespeeld. Real treft dan óf stadgenoot Atletico óf er wacht een ontmoeting tegen het Chelsea van José Mourinho, de vorige trainer van Real die de ploeg in drie opeenvolgende halve finales zag struikelen. Wat de uitkomst ook is, de voorpret zal enorm zijn.

Na Schalke in de achtste finales en Borussia Dortmund in de kwartfinales sneuvelde nu dus met Bayern München in de halve finales de derde Duitse Champions Leaguedeelnemer tegen Real. En passant gaf de ploeg van Ancelotti een toch al superieur doelsaldo een nog betere aanblik.

Met 37 doelpunten in twaalf Champions Leagueduels komt de Spaanse grootmacht de finale werkelijk binnengestormd. Vaak treft Real het verwijt van een te afwachtende houding. Maar als je zo meesterlijk kunt counteren, waarom zou je dat dan nalaten?

Real vernederde Bayern dinsdag op soortgelijke wijze als de Duitsers dat vorig seizoen deden met Barcelona. Steeds was er de controle en de beheersing, terwijl de titelhouder er een tikkeltje opgefokt bij liep. Veel onnodig harde overtredingen en irritaties riepen een beeld op van een team dat zichzelf niet was.

Ribéry bijvoorbeeld deelde een woeste beuk uit aan Carvajal, al heel vroeg in de wedstrijd. Wat bezielde de Fransman, begin dit jaar nog een van de drie kandidaten om de Gouden Bal te winnen? Veel te fors was ook de overtreding van Dante op Ronaldo. Scherpte en fanatisme zijn goed en begrijpelijk, maar de Duitsers gingen een paar keer te ver.

En dan was er nog doelman Neuer, een van de besten van de wereld, die zowel bij het eerste doelpunt van Ramos als bij het derde doelpunt van Ronaldo de vraag opriep of hij beide inzetten niet had kunnen keren. Bezweek hij onder de druk?

Zo was een op papier gelijkwaardige confrontatie waar zo naar was uitgekeken al snel gespeeld. Na een moment van stilte ter nagedachtenis aan de overleden coaches Vilanova en Boskov was Real vanaf het begin bij de les.

Na ruim een kwartier had Real zijn gewenste doelpunt te pakken. Uit een hoekschop van Modric kon Ramos, die een slimme vooractie maakte en niet attent genoeg werd gedekt, toeslaan met het hoofd. Het was een dreun voor de titelverdediger, die nu zeker wist dat hij drie keer moest scoren.

undefined

Tranen

Die wetenschap vertaalde zich in de veel te forse tackle van Dante op de enkel van Ronaldo. De Braziliaan werd met geel bestraft en daar mocht hij bepaald niet over klagen. Met tranen in zijn ogen verliet de Portugese sterspeler van Real even het veld om daarna al snel weer terug te keren.

Opnieuw hoefden alle hoofden zich niet meteen zijn kant op te wenden, op zoek naar een beslissend moment. Want na 20 minuten verraste Ramos een internationaal voetbalpubliek én zichzelf door voor de tweede keer toe te slaan. De vrije trap was van Di Maria en het doorkoppen van Pepe, waarna Ramos van dichtbij de 2-0 achter Neuer kopte.

Weg spanning. Weg Duitse droom om de titel opnieuw te pakken. Weg vierde finale in vijf jaar tijd voor Arjen Robben, die nu tijdig kan aansluiten bij de WK-selectie van Louis van Gaal.

Real heerste en ging nu ook nog vrijuit voetballen. Dat was terug te zien aan het derde doelpunt, een machtige counter die werd opgezet door Di Maria. Benzema stuurde Bale diep. De Welshman behield het overzicht knap en bediende Ronaldo, die van dichtbij zijn vijftiende Champions Leaguedoelpunt van het seizoen maakte.

Hoezeer hem dat vreugde schonk, bleek wel uit de manier waarop Ronaldo dat uitzonderlijke cijfer vierde: met kinderlijk blije handgebaartjes. Kijk eens: 15! Dat hij Messi was gepasseerd met dit cijfer zal daarbij óók een rol hebben gespeeld.

Kort voor tijd maakte hij er ook nog 4-0 van met een slimme vrije trap onder de muur door, zoals Ronaldinho dat ooit deed voor Barcelona tegen Werder Bremen. Op 24 mei kan de Portugees nu een persoonlijke droom waarmaken: in eigen land Real Madrid aan zijn tiende Champions League, de voormalige Europa Cup I, helpen.

undefined

Meer over