Ronaldo geeft alles, maar verlaat WK via de achterdeur

Cristiano Ronaldo hoopte op een hemels wonder, maar de werkelijkheid viel rauw op zijn dak. De triomf tegen de Ghanezen, 2-1, mocht donderdag niet meer baten: voor Portugal verloopt de aftocht bij het WK door de achterdeur.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

BRASILIA - Ruim 67 duizend fans zijn naar stadion Mané Garrincha gekomen om hem te aanschouwen. Desondanks oogt de wereldvoetballer van 2013 moederziel alleen. Als hij verdediger Bruno Alves voor de zoveelste keer een bal over de zijlijn ziet schieten, weet ook Cristiano Ronaldo het niet meer.

De tijd zit hem op de hielen, maar tien Portugezen voetballen alsof ze geen idee hebben wat hen boven het hoofd hangt. Zonneklaar is toch de inzet in Brasilia: alleen winnen van Ghana volstaat niet, er is ook een vracht doelpunten nodig om de tweede ronde van het WK te bereiken. Daarnaast moeten de Portugezen hopen dat Duitsland ook de Amerikanen oprolt, zoals henzelf overkwam.

Cristiano Ronaldo heeft daarom haast. Vandaag moet hij de meubels redden - misschien het meest nog die van zichzelf. Een afgang zou het zijn als het WK voor Portugal na drie potjes alweer voorbij is. Toch staat de achterdeur wijd open sinds het 2-2-gelijkspel tegen de Amerikanen, waar een puntgave voorzet van Ronaldo zijn ploeg ternauwernood in leven hield. Vier dagen later staat er zowaar nog iets op het spel, in Brasilia.

Ronaldo wil voetballen, doelpunten maken. Hij scoorde in Brazilië nog niet een keer. Op EK's blinkt hij uit, maar het WK wil hem maar niet passen. Zijn moyenne in 2006 en 2010 is 1 op 1: een doelpunt per WK, voor de duidelijkheid. Messi, Neymar, Müller, Robben, Van Persie en zijn Real-kompaan Benzema, allemaal floreerden ze de afgelopen weken. Zelfs Stefan de Vrij heeft al vaker gescoord dan hij.

Vandaag moet het vege lijf gered. Datzelfde lijf herstelde maar net op tijd van allerlei ongemakken. Ronaldo overkwam een spierblessure aan zijn dijbeen en een ontsteking in een kniepees. Zijn linkerbeen doorstond met kunst- en vliegwerk de eerste race tegen de klok.

Nu de tweede nog, in zonnig Brasilia. Ronaldo staat al te trappelen om zijn eerste sprint voorwaarts te maken. Maar het is nog geen één uur precies, maakt een gedelegeerde van de FIFA in een maatpak duidelijk. Na zijn armzwaai mag Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro eindelijk los. Nog 90 minuten heeft hij om iets van zijn WK te maken.

Furieus is zijn begin. Na 4 minuten merkt hij dat keeper Fatawu Dauda te ver voor zijn doel staat. Het schot is bekeken, maar de lat voorkomt een doelpunt. Een half uur later schiet de Ghanees John Boye alsnog te hulp. Een voorzet van Veloso caramboleert hij ongelukkig in eigen doel.

Dauda is kansloos, voor het eerst vandaag. De doelman eindigde afgelopen seizoen met de Orlando Pirates als vierde in de Zuid-Afrikaanse eredivisie. Vandaag blijkt hij een sta-in-de-weg voor de winnaar van de Champions League. Elk schot van Ronaldo treft zijn grote handen.

Hoop doet evenwel leven, zeker als Thomas Müller na 55 minuten de Duitsers naar 1-0 kegelt. Nog drie doelpunten heeft Portugal nodig. Ja, dat lijkt schier onmogelijk. Toch roept bondscoach Bento meteen wisselspeler Varela bij zich. Een viermansaanval moet dienen als wanhoopsoffensief.

Ronaldo heeft de opdracht allang begrepen. Hij is overal en nergens tegelijk, speelt zelfs even voor rechtsback. Toch komt Ghana dichter bij de tweede ronde dan hij, zeker na de gelijkmaker van Asamoah Gyan.

Die zet zijn hoofd tegen een juweel van een voorzet van Kwadwo Asamoah en ontketent een stormloop op het Portugese doel. In doelsaldo en in punten staat Ghana nu gelijk met de Amerikanen, die in Recife weinig klaarspelen en flirten met het onheil.

Ronaldo lijkt niet eens onthutst. Wonderen hoeft niemand van zijn ploeg te verwachten. 'We moeten bescheiden zijn en onze beperkingen kennen. Sommige dingen kunnen wij niet, zoals harder rennen of meer kwaliteit hebben', had hij na de ontsnapping tegen de VS nog gezegd.

Of hij zijn teamgenoten daarmee een duwtje in de juiste richting gaf, is de vraag. Toch nam Paulo Bento zijn sterspeler in bescherming. Het probleem ligt volgens de bondscoach niet bij Ronaldo, maar bij anderen. Hij was al blij dat zijn topscorer ondanks alle blessures in staat was om zijn land in Brazilië te dienen. 'Het zou makkelijker zijn geweest als ik thuis op de bank was blijven zitten', zei Ronaldo zelf.

Topfit of toch niet: een roemloos einde kan ook hij niet voorkomen. Zijn 2-1, zomaar voor de voeten geworpen door Dauda, komt na tachtig minuten te laat. En de gelijkmaker dient zich zowaar aan, als Ghana net buiten het strafschopgebied van Portugal een vrije trap versiert.

Nota bene Pepe, terug van zijn zoveelste schorsing, moet Bruno Alves in toom houden. De 2-2 blijft uit, maar het Portugese demasqué is compleet. De beste voetballer ter wereld staat erbij en kijkt ernaar.

undefined

Meer over