Ron Paul geeft de strijd op: Romney definitief tegenstander Obama

Het is definitief: de Republikein Mitt Romney gaat de strijd aan met Democraat Barack Obama om het presidentschap van de Verenigde Staten. Ron Paul, de laatste rivaal van Romney, liet gisteren weten zijn campagne wegens geldgebrek te staken.

Ron Paul Beeld AFP
Ron PaulBeeld AFP

Romney stond volgens de peilingen al langere tijd op een geruime voorsprong bij de Republikeinse voorverkiezingen, en de zeer liberale Paul (76) was zijn laatste concurrent die nog was overgebleven. Eerder legden al zijn voornaamste tegenkanidaten Rick Santorum en Newt Gingrich het bijltje erbij neer.

Kansloos
Paul werd kansloos geacht voor de nominatie. Toch liet hij een paar dagen geleden in een interview met CNN nog weten dat er heel 'precieze redenen' zijn om in de race te blijven. Hij zei zo veel mogelijk gedelegeerden te willen binnenhalen voor de Republikeinen. Op die manier hoopte hij spreektijd tijdens de Republikeinse Conventie te kunnen krijgen en zijn politieke agenda nogmaals voor het voetlicht te kunnen brengen.

Dat plan zal ook gewoon doorgaan, schrijft Paul vandaag in een e-mail aan zijn aanhangers. Maar er wordt geen geld meer uitgegeven aan campagnevoeren in de overgebleven staten die nog hun stem moeten uitbrengen bij de Republikeinse voorverkiezingen. 'Als we dat zouden blijven doen met de hoop op succes, dan zou dat tientallen miljoenen dollars gaan kosten, en die hebben we simpelweg niet', aldus Paul.

Paul stond voornamelijk fiscaal conservatisme voor, en vond dat 'eindeloze oorlogen' zoals in Afghanistan en Irak, niet meer gesteund moeten worden.

Meer over